Politerno > Україна і світ > Порошенко вже готовий створити Антикорупційний суд, але на своїх умовах

Порошенко вже готовий створити Антикорупційний суд, але на своїх умовах

  • 4 Жовтня, 2017
  • 1563 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко готовий внести законопроект про створення Антикорупційного суду в Україні, але виступає за паралельне формування антикорупційної палати у Верховному Суді.

Як повідомляє УП, про це він заявив, виступаючи в Національному університеті “Чернігівський колегіум” іменя Шевченка 4 жовтня.

“Базою для старту судової реформи став закон “Про судоустрій та статус суддів”, який прийняла Верховна Рада. То був також мій проект, внесений як невідкладний. Я своїми руками вписав до проекту норму про створення антикорупційного суду. І кошти на його фінансування у проекті бюджету на 2018 рік вже передбачені”, – зазначив Порошенко.

За словами президента, всі суди в Україні мають бути антикорупційними.

“Але має бути створена окрема суддівська антикорупційна вертикаль – у складі окремого Антикорупційного суду, касаційної інстанції антикорупційної палати у Верховному Суді і, як визначить Верховна Рада, представництвами антикорупційного суду на місцях – щоб з Сєвєродонецька й Закарпаття люди не були вимушені пертися до однієї антикорупційної інституції”, – додав він.

“Розроблено зараз уже кілька законопроектів. Вони не досконалі. Певною мірою, то PR-проекти певних політичних сил… Звичайно, всі “за” (антикорупційний суд – ред.) – але диявол у деталях. І важливо зараз зібрати голоси – під такі законопроекти поки що це неможливо”, – сказав Порошенко.

Тому він звернутися до парламенту з пропозицією “негайно створити робочу групу – чи то в комітеті з правової політики, чи то при голові Верховної Ради, чи то міжфракційну групу – і якнайшвидше напрацювати узгоджений законопроект, який здатен здобути підтримку усього складу Верховної Ради”.

“Лише цей шлях єдино можливий. І коли буде знайдено консенсусний законопроект, не гаючи часу презентувати його мені. Він повинен мати підтримку і владних, і опозиційних фракцій. Я готовий прийняти цей проект – спільно завершити його опрацювання чи, якщо я буду згоден, підтримати і внести від свого імені в український парламент як невідкладний” – сказав президент.

Як повідомлялося, на міжнародному форумі YES президент Петро Порошенко висловив сподівання, що вже у жовтні в Україні з’явиться антикорупційна палата, а створення відповідного суду ще може зачекати, на що отримав заперечення колишнього держсекратаря Джіма Керрі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час форумуї теж заявив, що не має значення, чи буде створено Антикорупційний суд чи палату, головне, щоб цей орган був незалежний і створився швидко. Подібні тези висловив і генпрокурор Юрій Луценко.

Раніше Верховна Рада намагалася ухвалити законопроект про створення Вищого антикорупційного суду в Україні, але щодо нього в парламенті виникли суперечки.

Зараз на експертизі Венеціанської комісії знаходяться законопроекти про створення в Україні антикорупційного суду та про створення спеціалізованої антикорупційної палати при існуючому Верховному Суді.

Зокрема, комітет Верховної Ради з питань правосуддя і правової політики звернувся з проханням до спікера парламенту Андрія Парубія повернути законопроект №6011 про створення Вищого антикорупційного суду.

Водночас у Європі кажуть, що Україні потрібен саме антикорупційний суд. Міжнародна організація Transparency Іntеrnаtіоnаl вважає, що антикорупційна палата при існуючому суді не зможе замінити незалежного антикорупційного суду в Україні.

13 липня голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Європейський Союз більше не наполягає на створенні окремого антикорупційного суду в Україні, а згоден на створення антикорупційної палати в рамках чинної судової системи.

Згодом представник ЄС пояснив, що Юнкер виступає за створення необхідних органів для боротьби з корупцією в Україні і не заперечував створення окремого Антикорупційного суду, підтримавши спеціальну антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.

Посол США в Україні Йованович у травні заявила, що США працюють з усіма учасниками формування Верховного суду. Окремо Штати виділяють одну важливу реформу – основу антикорупційного суду в Україн.

У Міжнародному валютному фонді переконані, що Україні потрібен антикорупційний суд. Про це повідомив в інтерв’ю ЕП заступник голови МВФ Девід Ліптон.

Читайте також: Страх Антикорупційного суду. На що готовий Порошенко, щоб не здати своїх

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE