Politerno > Україна і світ > “ФБР було шоковане”. Ситник і Холодницький прокоментували з Вашингтона заяву Луценка (Відео)

“ФБР було шоковане”. Ситник і Холодницький прокоментували з Вашингтона заяву Луценка (Відео)

  • 5 Грудня, 2017
  • 2004 Переглядів
  • 0

Директор національного антикорупційного бюро Артем Ситник і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у Вашингтоні заявили, що діяльність ФБР США в їх роботі звелася до консультування.

Про це пише “Голос Америки“, посилаючись на заяви керівників українських антикорупційних відомств на Глобальному форумі з повернення активів.

“Наскільки я знаю, як прокурор, який наглядав над цими справами, діяльність ФБР зводилася до консультування і власне до тих дій, які проводились в рамках Меморандуму”, – заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в коментарі журналістці Української служби “Голосу Америки” Тетяні Ворожко.

Керівник САП відреагував на нещодавню заяву Генерального прокурора України Юрія Луценка про незаконність співпраці НАБУ і іноземних спецслужб, ймовірно, в справі про корупцію в ДМС.

“Я не можу коментувати слова Генерального прокурора, я можу підтвердити, що у НАБУ, на підставі укладених меморандумів, є певна співпраця не тільки з ФБР, але і з іншими установами”, – відреагував Холодницький на нещодавню заяву Генерального прокурора України Юрія Луценка про незаконність співпраці НАБУ та іноземних спецслужб.

“Звичайно, що вони (в ФБР – Г.А.) трохи шоковані таким поворотом подій, тому що вони допомагали не тільки Антикорупційному бюро”, – наголосив керівник НАБУ Артем Ситник, в окремому коментарі Українській службі “Голосу Америки”.

“У них є співпраця практично з усіма правоохоронними органами. Але чомусь саме з цієї операції у генерального прокурора виникла думка, що хтось там, якась спецслужба іноземна незаконно працює на території України. Чесно кажучи, це дуже погано”, – відзначив Ситник.

Також, керівник САП Холодницький в зв’язку з заявою ГПУ і НАБУ розповів, що агенти ФБР не бігають по Києву зі зброєю в боротьбі з корупціонерами.

“Я скажу відверто, – зауважив Холодницький. – В Україні зараз трохи викривлена ситуація. І після слів як керівництва НАБУ, так і Генеральної прокуратури, у багатьох склалося враження, що ФБР, знаєте, як агенти “Малдер і Скаллі” бігали по Києву з пістолетами і стріляли корупціонерів”.

“Ні, не так. Роботу робили і повинні робити агенти НАБУ як уповноважений орган”, – наголосив Холодницький. ФБР представляє американський уряд, а це, на думку очільника САП, є сторона, яка “нам реально допомагає і у створенні антикорупційних органів, і у розвитку їх діяльності”.​

Ситник, в свою чергу, відзначив, що раніше Генеральний прокурор вітав співпрацю між Антикорупційною прокуратурою та ФБР.

“Була конкретна справа – так звана бурштинова справа, коли у нас був брифінг з антикорупційним прокурором і ми сказали, що ми викрили схему, і викриття відбувалось за участю наших американських колег з ФБР в рамках меморандуму, який підписаний два роки тому назад”, – нагадав Ситник.

“Тоді Генеральний прокурор з парламентської трибуни заявив, що це – блискуча операція, все добре. Чому зараз у тій же самій ситуації, при тій же самій співпраці, при тому ж самому меморандумі, заявляється про те, що виявляється, що ФБР, яке допомагало в розслідуванні вбивства Павла Шеремета, інших справ – чому зараз це поза законом, чесно кажучи, дуже важко коментувати”, – заявив Ситник.

Артем Ситник та Назар Холодницький цього тижня в Вашингтоні беруть участь в Глобальному форумі з повернення активів, де, поряд з іншими питаннями, розглядається повернення активів, набутих шляхом здійснення злочинної діяльності в Україні.

Також сьогодні в “Студії Вашингтон”. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький та директор НАБУ Артем Ситник дали коментарі Голосу Америки відносно подій навколо НАБУ та співпраці їх агенств з ФБР. У Вашингтоні вони беруть участь у форумі, присвячений поверненню активів, виведених за кордон незаконним шляхом. Держдепартамент США закликав всі гілки України працювати разом для подолання корупції. В офіційній заяві Держдеп назвав останні події в Україні «ймовірно частиною зусиль по підриву незалежних антикорупційних інститутів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вашингтонський обком” вирішить долю українських силовиків 6 грудня

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE