Politerno > Тернопільщина > Міськрада приховала від тернополян проект бюджету на 2018 рік

Міськрада приховала від тернополян проект бюджету на 2018 рік

  • 30 Грудня, 2017
  • 1732 Переглядів
  • 0

Проект бюджету Тернополя 2018 року, за який одноголосно проголосували депутати Тернопільської міської ради, виявляється, порушив одразу кілька демократичних процедур.

Згідно із такими нормативно-правовими актами як Бюджетний кодекс України, Бюджетний регламент Тернопільської міської ради та Статут територіальної громади міста Тернополя процедура підготовки та розгляду проекту міського бюджету має виглядати так:

  1. Розміщення на офіційному сайті міської ради в розділі «Бюджет міста» та публікація в офіційному виданні міської ради (ст. 6.6 (п. 4) Статуту територіальної громади міста Тернополя).
  2. Оприлюдення пояснювальної записки до проекту бюджету з інформацією про обґрунтування доходів і видатків бюджету.
  3. Оприлюдення протоколу громадських слухань та одержаних результатів.
  4. Проведення бюджетних слухань (ст. 6.6 Статуту територіальної громади міста Тернополя).
  5. Публікація проектів бюджетних програм.

Як відомо, бюджет Тернополя на наступний рік передбачений у сумі 2 млрд. 467 млн. грн.

Зі слів міського голови Тернополя Сергія Надала, одноголосна підтримка основного фінансового документа міста пояснюється тим, що бюджет на 2018 рік пройшов всі необхідні процедури. В тому числі – погодження громадою.

“3 листопада 2017 року за участю представників громадськості проведено громадські слухання та обговорення програми соціально-економічного розвитку та пропозицій до проекту бюджету, про які завчасно було повідомлено на офіційному сайті міської ради та місцевих ЗМІ. Напередодні громадських слухань проведено збір інформації щодо потреби в коштах на проведення капітальних видатків та закупівлі основних засобів, здійснено опрацювання матеріалів, наданих управліннями і відділами виконавчих органів ради. За результатами проведеної роботи відбулося формування проекту міського бюджету і підготовка проекту рішення про міський бюджет. 24 листопада проект рішення про затвердження бюджету та додатки до нього оприлюднено на офіційному веб-сайті міської ради. З моменту оприлюднення тривав розгляд, аналіз та узагальнення всіх пропозицій про зміни та доповнення до проекту міського бюджету”, – заявив після прийняття бюджету Сергій Надал.

Видання зазначає, що практично кожне слово очільника Тернополя – лукавство.

Так, проект бюджету був оприлюднений не в окремому розділі, а разом із іншими документами, які підлягали розгляду на сесії, до того ж, без будь-яких супровідних аналітичних розрахунків та без пояснювальної записки. А бюджетні та громадські слухання, внаслідок яких влада змогла б врахувати побажання громадян, проведено не було. Замість чиновників Тернопільської міської ради (які отримують за це винагороду у вигляді заробітних плат) їхню роботу зробили громадські експерти з експертно-аналітичної групи «Акцент» та Центру громадського контролю «ДІЙ» в рамках коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», які єдині презентували аналіз проекту бюджету міської ради 2018 року.

Репортер

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE