Politerno > Тернопільщина > Бюджет на 2018 рік та оплата за дитсадки для “не тернопільських” – ключові питання сьогоднішньої сесії міськради (Відео)

Бюджет на 2018 рік та оплата за дитсадки для “не тернопільських” – ключові питання сьогоднішньої сесії міськради (Відео)

  • 15 Грудня, 2017
  • 2002 Переглядів
  • 0

Бюджет Тернополя на 2018 рік та оплата за садочки для дітей без тернопільської прописки стали ключовими на сьогоднішній сесії Тернопільської міської ради.

Працювали сьогодні швидко і, якщо можна так сказати, ефективно. Тож за сесію встигли опрацювати 302 пункти. Не відразу, але все ж заслухали представників громади.

Присутні у залі батьки та громадські активісти вимагали скасуваня пункту 4 скандального рішення сесії міськради від 24 лютого 2017, яким впроваджувалась оплата за перебування у садках дітей без тернопільської прописки.

Проект рішення щодо виключення цього пункту із рішення лютневої сесії пропонував внести в порядок денний сесії Володимир Місько, але достатньої підтримки від колег не отримав. “За” проголосували лише депутати від БПП та “Самопомочі”.

Як вже згадувалось, до мікрофона батьків та активістів допустили не відразу, а лише після їхнього обурення.

“Дайте виступити батькам, тоді продовжуйте сесію, скільки ще часу можна “маринувати” людей”, – вигукнув голова Гаї-Шевченківських Богдан Брич.

На що отримав відповідь міського голови: “Шановний, не кричіть, в себе будете керувати”.

Після того як обурюватись почали й інші присутні, голова таки запропонував вислухати людей.

Відео: “20 хвили”

Відео “Терен”, виступ Богдана Брича:

Активіст ВО “Автомайдан” та член ініціативної групи “Мами Тернопілля за справедливість” Павло Іванечко подякував голові за розуміння того, що з батьків ніхто не має права вимагати гроші та за початок переговорного процесу з райрадою та громадами. Втім, зауважив, що пункт 4 згадуваного рішення про оплату тримає в напрузі батьків та працівників дитсадків. А тому запропонував  повернутись до  питання про оплату, включити його в порядок денний та забрати згадуваний пункт.

“Хочу наголосити, що відповідно до законодавства, таке відвідування є безкоштовним. Тому передбачати в рішенні  міськради можливість такої оплати – це вже  суперечить законам України і Конституції”, – зазначив активіст.

Читайте також: У Тернополі місцеве самоврядування зруйноване Сергієм Надалом та партією “Свобода” – Сороколіт (Фото)

“В Тернополі всього є 1531 дитина, яка не прописана в Тернополі. За останній час 130 батьків або дітей провели реєстрацію. Причому, вимога стоїть, щоб був зареєстрований  у Тернополі один член сім’ї, не дитина, не тато і мама, а будь-хто”, – переконував Сергій Надал.

На що Павло Іванечко заперечив, що такого  у рішенні сесії про оплату за садки  немає. Голова запевнив, що це є у рішенні виконкому.

“Друге питання – з тих дітей 674 – це діти працівників комунальних установ, підприємств, АТОшники, інші пільгові категорії. Залишається 58 дітей, які є членами громади Байківці. Їхній голова з розумінням ставиться до своїх обов’язків  і буде фінансувати, Великогаївський – також.  Залишається питання 303 дітей в Тернопільському районі. На це керівники районів сказали, що в них садки є незаповнені і вони будуть намагатись переконати батьків віддати дітей за місцем проживання. Якщо когось не зможуть переконати, будуть приймати рішення про передачу коштів або інші розрахунки в місто Тернопіль. Розглядаються різні процеси. Ми домовились про те, що ми це рішення призупиняємо до 1 квітня. А всі директора садочків, працівники отримали вказівку від мене особисто  призупинити будь-яке вимагання довідок, коштів”, – пояснив очільник Тернополя.

Поскаржився міський голова і на облраду. За його словами 360 дітей – це діти Тернопільської області. А тому, на його думку, буде правильно, якщо місто поставить вимогу компенсувати за відвідування цими дітьми садочків з бюджету області. Мовляв, за 2017 область отримала від Тернополя податків на 150 млн грн, але за два роки сама не профінансувала нічого.

Активісти ж у відповідь на сказане головою вимагали просто скасувати згадуваний пункт і зняти автоматично напругу. Надал у свою чергу заявив, що ніхто  цього  пункту скасовувати не буде.

Голова бюджетної комісі Оксана Яциковська та член комісії Андрій Ткаченко запропонували в рішення міськради, яке вступає з 1 січня, внести зміни і відтермінувати початок його дії до 1 квітня. А окремим протокольним доручення зобов’язати адміністрацію дитсадків заборонити стягнення будь-якої плати з батьків.

У підсумку, саме таке питання і було поставлено на голосування. “За” проголосували 25 депутатів.

Дохідну частину бюджету на 2018-й врешті затвердити в сумі 1 мільярд 677 мільйонів гривень. Видаткову частину, без трансферту із держбюджету –  1 мільярд 646 мільйонів гривень. Ці гроші розраховані насамперед на оплату праці і енергоносіїв, пільгове перевезення, соціальні програми, а також потреби житлово-комунального господарства. На фінансування за програмою “Громадський бюджет” у 2018-му передбачили майже 9,5 мільйонів гривень.

У бюджет-2018 заклали кошти на бланки у міських поліклініках Тернополя. Ухвалили його сьогодні і понад 300 мільйонів гривень – на комуналку. На утримання освіти заклали 731 мільйон гривень. У місті за ці гроші планують поновити роботу садочків, які раніше не функціонували, а також  відкрити додаткові групи в діючих закладах. Очікується збільшення місць у комунальних ДНЗ на 200 місць.

Розширити планують і мережу інклюзивних закладів, придбати комп’ютерні класи і мультимедійні комплекси для закладів освіти. На сферу охорони здоров’я виділили 188,5 мільйонів гривень. Здебільшого, вони підуть на ремонти, придбання медичного обладнання, меблів і білизни. Понад 300 мільйонів гривень спрямують наступного року на сферу житлово-комунального господарства. У переліку:

капітальний ремонт і реконструкція проїжджої частини Гаївського моста,

завершення робіт на дамбі Тернопільського ставу,

проведення капітального ремонту тротуарів на 23 вулицях,

капітальний ремонт доріг,

капітальний ремонт міжквартальних проїздів,

розвиток велоінфраструктури в межах транспортних розв’язок,

влаштування дитячих майданчиків тощо.

Понад 71 мільйон отримає галузь культури і понад 45 сфера молоді і спорту. Також у бюджеті запланували гроші на очищення ставу, термомодернізацію будівель, придбання нових автобусів і тролейбусів (для нових і старих маршрутів), будівництво нових тролейбусних ліній, виконання проектів і програм (до відома пункти їх виконання прийняли перед кошторисом.

Читайте також: Надал “замилив” матерям очі, а його однопартійці вкотре завадили трійці екс-“свободівців” потрапити на роботу

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE