Politerno > Тернопільщина > У Тернополі страйкують водії маршруток (Відео)

У Тернополі страйкують водії маршруток (Відео)

  • 10 Січня, 2018
  • 2037 Переглядів
  • 0

Фото “20 хвилин”

У Тернополі, зранку 10 січня, водії маршруток не виїхали вранці на маршрути і розпочали страйк. Містом їздило лише дві маршрутки №19, автобус №2 та всі тролейбуси. Одні водії кажуть, що страйк влаштували, бо вимагають, щоб влада повернула стару систему оплати за проїзд та забрала валідатори. Інші – що не проти електронної оплати, але їм потрібні кондуктори. Скільки будуть страйкувати, водії не знають.

На зупинках збираються багато людей, містом курсують поодинокі маршрутки, але загалом автобусів немає. Тролейбуси їздять переповнені. Водій маршрутки № 17 сказав, що їздять тільки соціальні автобуси. Пасажири на зупинках групуються і викликають таксі.

Біля ПАТ Тернопільське АТП-16127 Тернопіль, що на вул. Галицькій, де страйкували водії, присутні правоохоронці так коментують ситуацію:

“Їм нерентабельна нова система оплати за проїзд, бо тепер всі кошти йдуть в бюджет, а заправка, техобслуговування, –  все за їхній рахунок. Вони кажуть, що їм невигідно. І ще водії просять, щоб були кондуктори у маршрутках.  Як розповіли водії, вони і справді пікетують через картку тернополянина. Кажуть, що нова система оплати підходить для великих тридверних автобусів, а не для їхніх маршруток”.

“Хочемо, щоб відмінили ті валідатори. Ми не встигаємо робити все нараз і це не наша робота, а кондуктора. В правилах дорожнього руху вказано, що видавати квитки пасажирам має саме кондуктор. А ми вже всі функції виконуємо: і слюсара, і кондуктора, і бухгалтера”, – скаржаться страйкарі.

Вони кажуть, що зараз 60% пасажирів оплачують за проїзд карткою тернополянина або електронним квитком. І лише 40% оплачують за проїзд готівкою.

“А нам ж щодня потрібно заправити ту маршрутку, ми не можемо назбирати на ту солярку. І то ще немає студентів та учнів. А як вони теж почнуть з тими своїми картками по 2 гривні за проїзд платити, то взагалі буде… Ми вже не говоримо про зарплату. То хто буде їздити за мінімальну зарплату 16 чи 12 годин?”.

Читайте по темі: Кому полегшили життя “картки тернополянина”?

Як повідомили в КП “Тернопільміськелектротранс”, всі тролейбуси вийшли на лінії згідно з затвердженим графіком руху.

Проблему з маршрутками вже прокоментували у прес-службі міськради. Там вважають, що страйк приватних перевізників – спроба маніпуляції тернополянами:

“Водії приватних маршруток організовували страйк через запровадження у Тернополі європейської моделі функціонування громадського транспорту. Їх не влаштовує, що після запровадження електронної системи оплати за проїзд, вони позбавлені можливості «працювати» з готівкою. Адже після повноцінного введення електронної системи оплати за проїзд стане точно відомо, скільки людей з пільгами скористалися громадським транспортом і скільки за це коштів повинна відшкодувати міська рада перевізникам. З часу впровадження електронної системи водії вже робили спроби видавати пасажирам інші квитки, аніж ті, які друкуються через електронну систему (валідатор). Таким чином вони не проводили оплату через електронну систему, через що міська рада вже звернулася у контролюючі служби та правоохоронні органи, щоб перевірити діяльність усіх перевізників міста. Окрім того, водії вимагають підвищення вартості проїзду для всіх пасажирів до 6 грн. Тернопільська міська рада категорично виступає проти страйку, який може призвести до накладання на перевізників штрафних санкцій і аж до розірвання з ними угод”.

Проблеми із провадженням автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті у Тернополі описав депутат міськради Назар Зелінка:

“Впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСООП) в пасажирському транспорті в Тернополі річ потрібна і правильна, але це за умови, що її впроваджувати нормально, бо в Тернополі вона вийшла не зовсім автоматизована, я б сказав – напівавтоматизована і спрямована не на покращення сервісу, а на дещо інше. Система впроваджується управлінням транспорту спільно з інвестором, який виграв інвестиційний конкурс. За дивним збігом обставин переможцем інвестконкурсу виявилося те ж підприємство, що адмініструє і крутить рекламу на комунальних моніторах в комунальних тролейбусах, і те ж, яке адмініструє сайт detransport і gps-трекери на громадському транспорті”.

До слова, під час засідання виконкому міськради зранку 10 січня начальник управління транспорту міськради Ігор Мединський повідомив, шо найбільшою проблемою є те, що водії не справляються з роботою, яка додалася їм із запровадженням валідаторів. Адже тепер потрібно водночас розрахувати пасажирів готівкою та електронним квитком або картою тернополянина. Це забирає багато часу, відтак водії не встигають їздити за графіком. Міський голова Сергій Надал на виконкомі дав пану Мединському час до обіду, аби розібратися з ситуацією і навіть пригрозив звільненням.

Тим часом водії та перевізники прийшли у міськраду та обговорюють усі проблеми з Ігорем Мединським та міським головою під час робочої наради.

Відео “20 хвилин”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE