Politerno > Україна і світ > Парубій ще не знає, як діятиме Рада у разі спровокованої Порошенком колізії з кандидатами у ЦВК

Парубій ще не знає, як діятиме Рада у разі спровокованої Порошенком колізії з кандидатами у ЦВК

  • 2 Квітня, 2018
  • 1590 Переглядів
  • 0

Голова Верховної Ради Андрій Парубій ще не знає, як буде діяти Рада, якщо 14 кандидатів у члени Центральної виборчої комісії успішно пройдуть спеціальну перевірку, адже Верховній раді доведеться якимось чином обрати 13 із них.

Про це він говорив на брифінгу після погоджувальної ради парламенту.

“12 із 14 кандидатів до ЦВК пройшли спецперевірку, і пройшли – це означає, що отримали позитивний висновок усіх органів, які проводили перевірку”, – сказав він.

“По двох із кандидатів частину документів повернено на уточнення. Я не буду називати за прізвищами, але їм запропоновано уточнити певні дані – у своїх документах і своїх деклараціях”, – уточнив Парубій раніше озвучену інформацію.

На його думку, “це питання кількох днів”.

“Після завершення спецперевірки має бути рішення комітету. І я переконаний, що, коли буде рішення комітету, у Верховній раді є достатньо політичної волі, щоб оновити склад ЦВК”, – заявив Парубій.

“Єдина проблема – з 14 кандидатів, якщо вони всі пройдуть спецперевірку, доведеться обирати 13. Цей момент буде непростим для Верховної Ради”, – додав спікер.

“Тут можливі два механізми: або попереднє узгодження між головами фракцій, щоб визначити тих 13, або звичний спосіб – рейтингове голосування. Коли буде відомий результат спецперевірки, я проведу відповідні консультації з головами фракцій”, – повідомив Парубій.

Раніше перший віце-спікер Ірина Геращенко запропонувала, щоб Парубій попросив прискорити спецперевірку щодо двох кандидатів у члени ЦВК, щодо яких вона ще не завершена, – тоді ще цього тижня можна було б призначити новий склад Центрвиборчкому.

Як відомо, ще 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

Президент Петро Порошенко запропонував призначити 13 нових членів ЦВК – місця не дісталось лише кандидату від “Батьківщини”.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що відсутність кандидата від фракції «Батьківщина» у поданні президента України щодо призначення нових членів ЦВК є грубим порушенням чинного законодавства, і свідчить про намір президента через керований Центрвиборчком сфальшувати майбутні вибори в Україні.

У ПАРЄ також виступили з вимогою збалансувати новий склад ЦВК, забезпечивши пропорційне представництво всіх політичних сил Верховної Ради.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

У поданні на призначення членів Центральної виборчої комісії, яке підготував президент Петро Порошенко, з’явилася кандидатура від фракції “Батьківщина”.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва (“Відродження”), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв (“Батьківщина”), Ірина Єфремова (“Народний фронт”), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко (“Самопоміч”), Тетяна Сліпачук (“Воля народу”), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова (“Радикальна партія Ляшка”).

Питання щодо кандидатури від фракції “Опозиційний блок” вирішили узгоджувати окремо.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE