Politerno > Україна і світ > Представники БПП, НФ, РП Ляшка і “Опоблоку” не прийшла на комітет розглядати скасування декларацій для ГО

Представники БПП, НФ, РП Ляшка і “Опоблоку” не прийшла на комітет розглядати скасування декларацій для ГО

  • 2 Квітня, 2018
  • 1496 Переглядів
  • 0

Парламентський комітет з питань запобігання і протидії корупції не може почати роботу через відсутність кворуму.

Про це повідомили нардепи в ефірі телеканалу “112“.

Комітет мав почати засідання о 14.00, проте на нього прийшли лише 6 з 24 нардепів.

“У нас кворум дуже рідко за останній час з’являється”, – сказав нардеп Борислав Береза.

Також колишній голова комітету Єгор Соболєв заявив, що на засідання не прийшли представники БПП, Народного фронту, Радикальної партії і “Опоблоку”.

Це ті сили, які запровадили для громадських активістів вимогу (подавати електронні декларації – ред.)“, – сказав він.

“Я впевнений, що вони, ці сили, грають фарс, коли говорять, що вони хочуть змінити закон. Я впевнений, що вони зараз реалізують свою наступну дію, домогтися амністії своїм корупційним капіталам”, – сказав він.

Як відомо, у понеділок голова Верховної ради Андрій Парубій заявив, що у парламенті є два нових законопроекти про скасування е-декларування для громадських активістів, які депутати можуть розглянути вже у вівторок, 3 квітня.

За його словами, законопроекти, які були внесені на розгляд парламенту раніше  і які розглядали у минулий четвер, вже втратили свою актуальність і тому апарат Верховної Ради напрацював новий документ, який складається з двох частин.

“Одна – це скасування е-декларування для громадських активістів і для іноземців, які входять у наглядові ради. І другий момент, не менш важливий  – це декриміналізація осіб, які входять у цю категорію”, – сказав голова ВР.

Парубій зазначив, що у депутатів була попередня домовленність, щоб антикорупційний комітет зібрався у понеділок і розглянув цей законопроект, а також проект закону, який у п’ятницю подала фракція “Батьківщина”.

Як повідомлялось, 31 березня Державний департамент США рекомендує Україні скасувати вимогу щодо е-декларування для активістів та членів неурядових організацій.

Раніше посли країн “Великої сімки” закликали Верховну Раду скасувати вимоги щодо подання е-декларацій антикорупційними активістами і міжнародними членами наглядових рад українських державних компаній.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Порошенко згодом просив депутатів скасувати вимогу про зобов’язання громадських активістів подавати електронні декларації.

Як повідомлялось, Фракція “Батьківщина” 20 березня висунула вимогу до парламенту цього тижня розглянути та ухвалити в цілому законопроект, який ініціювала Юлія Тимошенко і який підписали представники різних фракцій, щодо скасування е-декларування громадських активістів (№6271).

22 березня 2018 року Верховна Рада провалила голосування щодо відтермінування е-декларування для членів громадських організацій. Народні депутати не проголосували за жоден з трьох відповідних законопроектів (№6271, №8120 і №8120-1) для їх включення до порядку денного та розгляду.

Як ми повідомляли, днями європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок.

Заява з’явилася через те, що вже 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією.

Керівництво “Центру протидії корупції” та залучені до роботи громадської антикорупційної організації експерти подали електронні декларації за 2017 рік, у яких серед іншого задекларовані коти, собаки та триметрова “антикорупційна дупа”.

Читайте також: В новій Конституції повинен з’явитися блок сильного і впливового статусу громадських організацій – Тимошенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE