Politerno > Україна і світ > Савченко свідомо відмовилася проходити перевірку на поліграфі – СБУ

Савченко свідомо відмовилася проходити перевірку на поліграфі – СБУ

  • 5 Квітня, 2018
  • 1481 Переглядів
  • 0

Народний депутат України Надія Савченко, яка знаходиться під арештом свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа.

Про це заявляють у Службі безпеки України.

“Служба констатує, що підозрювана Савченко свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа. Ствердження і вимога сторони захисту про надання їм всіх наявних у слідства матеріалів для підготовки до проведення експертизи не передбачено жодною статтею Кримінально-процесуального кодексу України. Це є виключно спробою введення в оману українського суспільства і представників ЗМІ в нібито зацікавленості Савченко у встановленні істини в цій справі”, – повідомив прес-центр СБУ в четвер.

У спецслужбі зазначають, що ще до повідомлення про підозру, Савченко неодноразово публічно заявляла, що буде давати свідчення слідству про всі обставини кримінального провадження виключно з використанням поліграфа. Вона була завчасно сповіщена про місце і час проведення експертизи з використанням поліграфа і отримала наявні у слідства докази, якими обґрунтовується підозра.

“Замість цього підозрювана в присутності експертів відмовилася брати участь в дослідженні, висунувши нові вимоги – надати їй спочатку для ознайомлення всі наявні у слідства матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій”, – розповіли у відомстві.

В СБУ підкреслюють, що проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа передбачає конкретні відповіді досліджуваного в формі “так”/”ні” на поставлені експертом питання, сформовані виключно в межах і по суті оголошеної підозри, яка є в розпорядженні захисту, самої підозрюваної і представників ЗМІ.

Нагадаємо, 5 квітня сестра Савченко Віра Савченко повідомила, що депутат в четвер не проходила психофізіологічну експертизу із застосуванням поліграфа в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, оскільки не узгоджені процесуальні питання, зокрема слідчий не надав стороні захисту матеріали справи. За її словами ситуація проясниться через кілька днів.

Пізніше адвокат Савченко Дмитро Бугай повідомив, що психофізіологічна експертиза проводиться в два етапи: розмова з психологом і допит на поліграфі. За його словами, розмова з психологом в четвер відбулася і тривав близько 40 хвилин.

23 березня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Надії Савченко у вигляді тримання під вартою на 59 діб до 20 травня без альтернативи внесення застави.

Як повідомлялось, 22 березня Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури на зняття недоторканності з народного депутата Надії Савченко.

Пізніше слідчий СБУ в приміщенні Ради зачитав підозру Савченко. Разом вони рушили пішки від парламенту до слідчого ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку Києва.

Як стало відомо згодом, проти арешту Надії Савченко голосували 10 нардепів – 7 від “Опоблоку”, Корнацький та Кривохатько з БПП і позафракційний Євген Мураєв.

Також ми повідомляли, що Савченко оголосила голодування – їй дали гарячу воду й душ.

29 березня Апеляційний суд Києва відмовився скасувати міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для обвинуваченої у підготовці терактів і повалення державної влади нардепа Надії Савченко.

На суді також заслухали правозахисника, нардепа кількох скликань, Герой України Степана Хмару, який висловив бажання взяти Савченко на поруки.

2 квітня стало відомо, що голова політичної партії “Громадсько-політична платформа Надії Савченко” Віра Савченко просить президента США Дональда Трампа звернути увагу на арешт її сестри.

Читайте також: Як склеювалася справа Савченко, хто нею може скористатись і що це означає для української політики

або Банкова з дивовижним мистецтвом перетворює незначні фігури в серйозних супротивників – Речинський

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE