Politerno > Україна і світ > НАБУ проводить розслідування щодо газової формули “Дюссельдорф+”

НАБУ проводить розслідування щодо газової формули “Дюссельдорф+”

  • 18 Квітня, 2018
  • 1582 Переглядів
  • 0

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування схваленої Кабінетом міністрів формули формування ціни на газ “Дюссельдорф+” у кримінальній справі щодо зловживання владою або службовим становищем.

Як інформує УНІАН, про це повідомила керівник Управління зовнішніх комунікацій НАБУ Дар’я Манжура.

“В межах досудового розслідування досліджуються обставини встановлення протягом 2016-2017 років державних регульованих цін на природний газ для забезпечення суспільних інтересів шляхом прийняття Кабінетом міністрів України відповідних постанов від 27.04.2016 №315 та від 22.03.2017 №187”, – сказала Манжура.

За її даними, про підозру поки нікому не оголошено, а досудове розслідування триває, і про його деталі не повідомляється, оскільки інформація засекречена.

Стаття 364 КК передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років за зловживання владою або службовим становищем.

У той же час, згадані постанови Кабміну №315 та №187 стосуються встановлення формули для формування ціни на газ на підставі ціни імпортного природного газу в німецькому газовому хабі, яка визначається згідно з даними агентства Platts European Gas Daily (так звана формула “Дюссельдорф+”).

З березня 2017 року НАБУ також веде розслідування щодо прийняття НКРЕКП постанови про формулу формування ціни на вугілля (аналогічна формула “Роттердам+).

Директор НАБУ Артем Ситник раніше заявляв, що так звана формула “Роттердам+” застосовується незаконно щодо значної кількості вугілля. Також він говорив про складності справи навколо встановлення методики розрахунку ОРЦ і відзначав велику кількість спекуляцій навколо цієї справи.

У серпні 2017 року співробітники НАБУ прийшли з обшуком в будівлю Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг у справі, пов’язаній із затвердженням так званої формули Роттердам +.

Між тим, обидві формули (“Дюссельдорф+” і “Роттердам+”) були схвалені для ціноутворення на ринку газу і вугілля на вимогу західних партнерів України – Єврокомісії і МВФ.

У лютому 2017 року Юрій Луценко заявляв, що Генеральна прокуратура проведе перевірку операцій імпорту газу з Європи до України компанією “Нафтогаз України”. Згодом він заявив про те, що формула “Роттердам+” становить корупційну загрозу.

У березні 2017 року біглий нардеп Олександр Онищенко заявив, що зі схеми “Роттердам+” Порошенко отримує 50%.

Про це ж свого часу заявляи нардеми Сергій Лещенко та Ігор Луценко.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE