Politerno > Україна і світ > Порошенко причетний до кримінальних злочинів у Молдові – Дубінський (Відео)

Порошенко причетний до кримінальних злочинів у Молдові – Дубінський (Відео)

  • 11 Червня, 2018
  • 4557 Переглядів
  • 0

Опубліковано ексклюзивний документ, який підтверджує причетність Петра Порошенка до кримінальних злочинів в Молдавії на початку 2000-х.

У молдавській, а потім і українській пресі протягом 15 років то з’являється, то зникає інформація про причетність президента Порошенко до махінацій на території Республіки Молдова на початку нульових. Порошенко дійсно скуповував збанкрутілі підприємства – придбав акції заводів «Молдавкабель», «Електромаш», Бендерського масло-екстракційного заводу, Бендерського комбінату хлібопродуктів, пивзаводу, фабрик «Тігіна» і «Флоаре», а також є співвласником придністровського підприємства «ММЗ». Проте чи дійсно Порошенко порушував при цьому закон – достеменно було невідомо.

Про це йдеться у розслідуванні Олександра Дубінського.

Вперше інформація про порушення Порошенком молдавських законів з’явилася в 2005 році, після перемоги на президентських виборах проамериканського кандидата Віктора Ющенка і призначення Порошенка на посаду голови РНБОУ. На цій позиції він підготував план з врегулювання конфлікту в Придністров’ї, однією зі складових якого були легітимізація сепаратистів і проведення на підконтрольній РФ території Молдови виборів.

Цей план в пресі навіть отримав назву «план Козака» – по імені колишнього заступника глави адміністрації президента Росії Путіна, який також пропонував легітимізувати Придністров’я (з 23 березня 2014 року Козак курирує в уряді Росії питання, «пов’язані з новими суб’єктами РФ» – Республікою Крим і Севастополем).

Однак через обурення офіційних осіб Молдавії реалізація плану була відкладена в інтересах Кишинева.

У відповідь на ці дії (судячи з усього, через порушення домовленостей), у вересні 2005 року придністровська асоціація «PRO EUROPA» опублікувала інформацію, згідно якої Петро Порошенко був причетний до кримінальних схем і незаконної приватизації підприємств на території Республіки Молдова (РМ), в тому числі комерційного центру Gemeni в Кишиневі. Однак тоді офіційні документи підтверджують / спростовують причетність Порошенка до цими кримінальними справами надано не було.

Однак в ході розслідування Дубінському і його колегам все таки вдалося отримати офіційні документи від РМ, які можуть вказувати на причетність Петра Порошенка до скоєного ряду кримінальних злочинів на території Молдови.

Йдеться про документи Національної комісії з цінних паперів РМ (НКЦП РМ), яка в 2002 році виявила ряд порушень в діяльності ННІФ «Bucuria-Privatinvest», в результаті якої акціонерам фонду було завдано значної шкоди, так як викуплені акції АТ «Fabrica de sticlă din Chişinău», AT «Gemenii» і АТ «Bucuria» були продані нижче їх реальної вартості пов’язаним з менеджментом фонду особам. Згідно постанови НКЦП РМ – одним з ошуканих учасників в обмінних операціях був Шупарський Костянтин, вбитий пізніше співвласник ТЦ Gemeni, який належить сьогодні Порошенкові.

Відкрити документ у новому вікні

Акції, що належали вбитому, після ряду угод перейшли під контроль Порошенкові. За даним фактом нібито порушувалися кримінальні справи, однак Порошенкові вдалося їх закрити завдяки тісним зв’язкам з секретарем Вищої ради безпеки РМ Іоном Мореєм. Після передачі кримінальних справ в Центр по боротьбі з економічними злочинами і корупцією далі ними «опікувалися» вже люди найбагатшої людини в Молдові Володимира Плахотнюка, серед яких був Валентин Межинський, який з 2004 року був директором Центру по боротьбі з економічними злочинами, а з жовтня 2008 року призначений віце-прем’єр-міністром Молдови.

Директором фонду Bucuria-Privatinvest, який офіційно був звинувачений в махінаціях, в той момент був довірена особа Порошенка Петро Мадан.

Ще два інвестиційні фонди були створені безпосередньо сім’єю Порошенка:

Приватизаційний інвестиційний фонд «Bucuria-Invest» (директор Порошенко Петро Олексійович)

Приватизаційний інвестиційний фонд «Cofetar-Invest» (директор – Порошенко Михайло Олексійович, брат Петра Олексійовича)

Дані інвестиційні компанії здійснювали придбання акцій найбільших підприємств РМ (АТ «Gemenii», АТ «Bucuria», АТ «Фабрика де Стікле Кишинеу»), після чого дані акції перереєстрували на наближених осіб та офшорні компанії. До даних офшорним компаніям належать – «Agroprodimpex Cyprus limited» «Ukrprominvest holding Ltd» які входили в групу «Укрпромінвест», і «Oakley group Limited».

Підписантом від офшорної компанії Agroprodimpex Cyprus limited був Сергій Зайцев, який є найближчим партнером Порошенка & по Концерну «Укрпромiнвест» і неофіційно вважається смотрящим за тіньовою імперією ПОП. Зокрема, уповноваженим представляти інтереси Oakley group Limited на загальних зборах акціонерів був Порошенко, а довіреність на це представництво видавалася Сергієм Зайцевим, через якого Порошенко володіє бізнесом в РФ.

Нагадаємо, в 2016 році в Молдову за допомогою Плахотнюка втік від слідчих НАБУ обвинувачений в корупції київський суддя Микола Чаус.

Читайте також: Співпраця з П. по “Інтеру” та Рабіновичу, “хімічним питанням”, по Юрі: хакери злили чергову порцію документів Льовочкіна

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE