Politerno > Тернопільщина > Потрійна дискримінація: батьки нетернопільських дітей зустрілись у суді з представниками міськради

Потрійна дискримінація: батьки нетернопільських дітей зустрілись у суді з представниками міськради

  • 15 Серпня, 2018
  • 2338 Переглядів
  • 0

Сьогодні відбулося перше засідання по скасуванню наказу Управління освіти ТМР щодо оплати за відвідування садочків дітей, чиї батьки не прописані у Тернополі. В залі не було де голці впасти, позаяк підтримати позов прийшло кілька матерів з малечою.

Податок від зарплатні – не показник?

Нагадаємо, що в Тернополі понад рік тривають баталії між чиновниками та батьками за право дітей на вільне відвідування садочків, яке, до речі, гарантоване основним документом – Конституцією України. Є наказ міського управління освіти, згідно із яким батьки мають підписати договір про додаткову плату за надання освітніх послуг, інакше – погрожують відрахуванням.  Йдеться зокрема про 1215 грн. за дитину в місяць.

Матері неодноразово зверталися до чиновників ТМР, писали листи, виходили на акції під стіни мерії, однак влада позиції не міняє. Тому ініціативна група з кількох десятків матерів вирішила подати позов до суду.

Сьогодні відбулося перше підготовче засідання. Захищати інтереси мерії прийшов юрист та представниця Управління освіти. Слід зауважити, що в залі були присутні журналісти одного з місцевих телеканалів. Представники мерії клопотали у суду, щоб журналісти не знімали, однак позивач наполягав, що процес розгляду має проходити публічно. У підсумку суддя не забороняла знімати процес.

Також представники мерії клопотали долучити ти до позову рішення Львівської міськради, яке, за їх словами, фактично ідентичне тому, що прийняли у Тернополі. Однак суд це клопотання відхилив, пояснивши, що зараз йдеться про рішення місцевої мерії.

  • Я хоч і не прописана, але працюю офіційно у Тернополі. Відповідно сплачую податки до місцевого бюджету. Та попри це, ТМР хоче, щоб ми платили 1215 грн. Позов – це спільна ініціатива десятків матерів, які стикнулися з такою ж дискримінацією, як і я. Ми контактуємо, спілкуємося. Просто фізично усі не можуть ходити на суди. Проте ви й самі бачили, що навіть на слухання сьогодні прийшло не мало,- розповідає позивачка Анна Хасан.

Через позицію Тернопільської мерії, жінка була змушена прийти на суд  із дитиною, як і більшість матерів, що також вирішили долучитися до слухання справи.

Також підтримати матерів на суд прийшов екс-депутат Тернопільської міськради Іван Сороколіт. За його словами, категорично не правильно вимагати кошти у тих, хто по суті наповнює бюджет Тернополя.

  • Це дискримінація платників податків, за рахунок яких якраз і утримуються садочки,- вважає Іван Сороколіт.

Один позов – десятки матерів

Захищає інтереси матерів у суді юрист Ростислав Небельський. Він каже, що жінки вимагають визнати незаконним та не чинним наказ Управління освіти і науки міськради, яким встановлена плата за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах.

  • Ініціаторами позову виступають кілька десятків людей, проте для того, щоб ми були більш процесуально маневрені, вибрали шлях, коли позов пред’являє одна людина. Колективні позови хоч і видаються більш масштабними, резонансними, проте складні у процесуальному провадженні: кожну людину треба викликати, надсилати документи тощо. Хоча й справедливе правосуддя не має зважати на те, скільки людей пред’явили позов: десять чи одна,- каже юрист.

Однак вже зараз можуть виникнути труднощі, адже через завантаження судів, спарви слухаються місяцями. Поки дійде до офіційного рішення – дитина буквально може так і не побачити садочок.

  • Адміністративний суд менш обмежений у своїх діях. Він міг самостійного зупинити дію оскарженого нами наказу, враховуючи те, що суд встановлює нам досить тривалі проміжки у часі для продовження засідання. Так, законом тут все витримано. Проте у цій ситуації така тривалість розгляду – є надмірною. Тому суд міг би призупинити рішення управління. Раз цього не сталося, то ми вимушені клопотати про це самі. Думаю, до кінця тижня ми отримаємо ухвалу,- продовжує Ростислав Небельський.

Зараз з батьків не прописаних в Тернополі дійте вимагають 1215 грн. З тернополян – ні копійки. Ба більше! Юрист вбачає у рішенні мерії потрійну дискримінацію.

  • У наказі ТМР є одразу три суттєві моменти дискримінації. Перше – по місцю проживання (реєстрації). Друге – по місцю роботи. Позаяк працівники комунальних служб звільнені від сплати 1215 грн., навіть якщо вони не зареєстровані в Тернополі. Третє – дискримінація за майновим статусом. Представники бізнесу, які не зареєстровані в Тернополі, проте їхній бізнес сплачує податок до міського бюджету, теж не є платниками.

Ті громадяни, що офіційно працевлаштовані у Тернополі, також не звільнені від сплати за садочки. Проте попередньо мерія обіцяла це питання врегулювати. На судове засідання,приміром, прийшла пані Наталя – мати чотирьох маленьких діток. Жінка каже, що офіційне працевлаштування її чоловіка не дає їй права не платити за садочок.

  • Двоє моїх дітей перестали з червня ходити в садочок через рішення ТМР. Я не прописана в Тернополі, мій чоловік також, хоч і працює тут офіційно. Та нам сказали, що фірма чоловіка не підлягає під якісь пільги. Хоч вона і сплачує податок до міського бюджету. Але… Ми ходили і в Управління освіти, і в селищну раду, але все безуспішно. Тому діти зараз вдома зі мною,- каже пані Наталя.

Наразі у розгляді справи оголосили перерву до 18 вересня (10:00), аби сторони могли зібрати певні документи та долучити їх до справи.

Тетяна Колеснік для Терміново

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE