Politerno > Україна і світ > Помер колишній генсек ООН: 10 маловідомих фактів про Кофі Аннана

Помер колишній генсек ООН: 10 маловідомих фактів про Кофі Аннана

  • 18 Серпня, 2018
  • 1731 Переглядів
  • 0

Колишній генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй (ООН) і лауреат Нобелівської премії миру 2001 року Кофі Аннан пішов з життя у віці 80 років.

ПРо це повідомила в суботу в Facebook некомерційна організація «Фонд Кофі Аннана».

Дипломат помер після нетривалої хвороби в лікарні швейцарського Берна у колі сім’ї – поруч зі своєю дружиною і трьома дітьми, повідомляє CNN.

Кофі Аннан народився в Гані в 1938 році. На роботу в ООН Аннан прийшов в 1961 році.

У 1997 році він став сьомим генеральним секретарем ООН і займав цей пост до 2006 року. У 2001 році Кофі Аннану була присуджена Нобелівська премія миру.

Він увійшов в історію як один з найбільш знакових лідерів ООН та один з найефективніших світових дипломатів у сфері врегулювання міжнародних конфліктів.

10 маловідомих фактів про нього:

1. Народився в сім’ї племінних вождів

Кофі Аннан народився в Гані в 1938 році, коли майбутня незалежна країна ще мала статус британської колонії і називалася Золотий Берег. Аннан походив із місцевого аристократичного роду – його дядько й обидва дідусі були верховними вождями ганського племені фанті. Народність фанті належить до етнічної групи аканів – саме вони представляють переважну частину населення сучасної Гани та Кот-д’Івуару.

2. Отримав блискучу освіту на Заході

Завдяки програмі американського благодійного фонду Форда майбутній генсек ООН отримав ступінь бакалавра економіки в коледжі Макалістер у Сент-Полі, штат Міннесота (США). Він також навчався в Женевському інституті міжнародних відносин (Швейцарія). Згодом Аннан закінчив ще й магістратуру Массачусетського технологічного інституту у сфері менеджменту.

3. Був поліглотом

Кофі Аннан вільно володів англійською та французькою, мовами аканської групи і ще кількома африканськими.

4. Почав працювати в ООН в 24 роки

Уже в 1962 році Аннан став співробітником Всесвітньої організації охорони здоров’я при ООН. За свою кар’єру він працював також у багатьох інших структурах ООН: в Економічній комісії ООН в Африці; у складі Надзвичайних збройних сил ООН; в управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців, в секретаріаті організації в Нью-Йорку, а також обіймав посаду помічника генсека ООН за трьома напрямками – кадрам, бюджету та операцій з підтримки миру.

5. Став першим головою ООН з числа її штатних співробітників

Кофі Аннан був обраний сьомим генеральним секретарем ООН в 1996 році, приступив до виконання обов’язків 1 січня 1997-го і провів на цій посаді два терміни. До нього ООН очолювали, як правило, відомі міжнародні дипломати, проте ніхто з них не мав такої послідовної кар’єри в ООН, як Аннан.

6. Очолював ООН на піку миротворчої діяльності організації

На середину 90-х років припав пік масштабу операцій ООН з підтримання миру. Чисельність розгорнутого персоналу ООН в країнах світу в 1995 році досягла максимального на той момент рівня – майже 70 тис. військовослужбовців і цивільних співробітників з 77 країн.

7. Виступав проти кампанії США в Іраку

Як генсек ООН Кофі Аннан наполегливо виступав проти вторгнення коаліції на чолі зі Сполученими Штатами в Ірак у 2003 році, вважаючи, що підстав для силового втручання не було.

8. Визначив місію ООН на десятиліття вперед

Доповідь Аннана Ми, народи: роль Організації Об’єднаних Націй в XXI столітті ліг в основу Декларації тисячоліття ООН, прийнятої на саміті тисячоліття у вересні 2000 року главами держав і урядів членів ООН.

9. Був першим темношкірим генсеком ООН

Попередник Кофі Аннана на посту Генсека ООН, єгипетський дипломат Бутрос Бутрос-Галі, також представляв Африку, проте саме Аннан став першим чорношкірим лідером ООН.

10. Його ім’я перекладається як “народжений у п’ятницю”

За традицією аканських народів, більшості дітей дають імена відповідно до дня ​​тижня, у який вони народилися, або ж відповідно до кількості народжених перед ними братів і сестер. Ім’я колишнього генсека ООН – Кофі – на аканській мові є ім’ям, яке відповідає п’ятниці (“народжений у п’ятницю”).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE