Politerno > Україна і світ > Скелети Мезерберга: про що не поговорили Меркель і Путін

Скелети Мезерберга: про що не поговорили Меркель і Путін

  • 19 Серпня, 2018
  • 1313 Переглядів
  • 0

Старий замок Мезерберг населений привидами. Історія подружжя однієї з власниць замку стала основою для роману «Еффі Бріст» про привидів і нещасне кохання. Така собі німецька «Анна Кареніна». Навряд чи тільки реальні і літературні привиди затьмарять переговори Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна

Віз попереду

З цим візитом все якось не так. Спочатку було заявлено, що, замість традиційного підсумкового брифінгу високі сторони зроблять спільну заяву перед зустріччю. У перекладі загальнозрозумілою, ні Меркель, ні Путін не очікують абсолютно нічого від цієї зустрічі. Але і скасувати переговори не можуть.

Чому? Ангела Меркель все ще вважає, що може оживити померлий «нормандський формат». «У нас є можливість продовжити наші розмови, які ми вели в Сочі», – пояснила вона в ході спільної заяви перед переговорами. Однак канцлер ФРН занадто досвідчений політик, щоб не розуміти безуспішність цієї спроби. У той же час, скасовуючи зустріч, вона ставить хрест на даному напрямку. Тим часом, ставити хрест на українських питаннях для Німеччини невигідно, оскільки наявність України та її проблем підвищує ставки в торгах з Путіним про «Північний потік-2». Крім того, втрачати запасний український газовий шлях Меркель не стане.

Та й покрасуватися перед президентом США самостійним політиком теж дорогого коштує.

Танцювали – веселилися

Граючи в дипломатію, Ангела Меркель і повеселила, і розлютила свого візаві. Путін постарався, наскільки можливо, «опустити» канцлера ФРН. Крім зміни формату спілкування зі ЗМІ, що апріорі передбачає відсутність результату, він по дорозі до Німеччини заїхав до Австрії на весілля і грунтовно там «засвітився».

Відразу почалися ворожіння, навіщо він відвідав захід, чому саме весілля глави МЗС Австрії Карін Кнайсль Путін відзначив своїм відвідуванням, хоча аналогічне дійство свого прес-секретаря проігнорував. Чому на сайті Путіна з’явилося офіційне повідомлення, якщо пізніше ним самим заявлено – візит приватний? Були зроблені глибокодумні висновки про заохочення проросійських зусиль Австрії.

Істина може виявитися простішою і банальнішою: Путін використав весілля, як прикриття для важливіших переговорів за спиною Німеччини, заодно і позлив Меркель.

«Вона була гарною поїздкою, дуже доброю. Це був приватний візит», – скупо відповів Путін на єдине питання – про Австрію.

Свято продовжується

В ході спільної заяви для преси Володимир Путін продовжив знущатися над Ангелою Меркель, звівши всі озвучені нею питання до туманної «проблематики російсько-німецьких відносин» і до «актуальних міжнародних питань». Після чого, всмак виговорившись про взаємні вигоди економічного співробітництва, плавно згорнув до «Північного потоку-2». Україна була ним згадана так: «Хочу відзначити, що головне, щоб цей український транзит, він традиційний для нас, відповідав економічним вимогам, був економічним у всіх сенсах цього слова». Що він мав на увазі? Напевно, відповідь треба шукати в Австрії.

Але і канцлер в боргу не залишилася. Вона заявила, що перемир’я не витримується. Путін трохи пізніше підчепив її, заявивши, що Мінським угодами альтернативи немає, як і «нормандському формату» і ТКГ, і СММ ООН. Останній російська сторона висловила готовність «і далі сприяти».

Весілля з газом

Московський гість з ходу перекреслив всі можливі зрушення з українських питань. І досить чітко позначив максимальну участь російської сторони в СММ ООН. Підсумків таких переговорів дійсно бути не може.

Але розмова все ж відбулась. Як не парадоксально, для України важливіше не суть бесіди в наповненому привидами Мезерберзі, а те, з ким насправді мав рандеву Путін в Австрії. Весілля – краще прикриття для реальних, конкретних і серйозних переговорів з тими, з ким небажано попастися в об’єктиви папараці.

Загальні інтереси могли бути і у тих, з ким фотографуватися не бажано, так і у тих, з ким позувати для камер безпечно. Наприклад, з нареченим – бізнесменом Вольфгангом Майлінгером. Який займався біогазом і, як вважають, може увійти в «Газпром» як куратор «Північного потоку-2» по Німеччині і Австрії.

Ще на весіллі помітили Мохаммеда Баркіндо, між іншим. Генерального секретаря ОПЕК.

Отже, весілля було, але весілля «газово-нафтове», якщо можна так висловитися. Саме це весілля, точніше, те, що на ньому було домовлено і переговорено, для України є набагато важливішим за постановку в Мезерберзі.

І що? – І нічого

Тим часом, Ангелі Меркель нічого не залишається, як робити хорошу міну при поганій грі. Втім, під час спільної заяви ні вона, ні Путін не приховували своїх емоцій. Канцлер була похмурою, напруженою, президент Росії – ставний, злегка заплітався язиком.

Навряд чи Меркель від початку не розгадала петляннь Путіна. І спробувала контратакувати телефонним дзвінком до президента України Петра Порошенка напередодні. Що ж, і за це їй довелося розплачуватися в Мезерберзі.

Втім, Україна за ці дипломатичні пустощі заплатить незрівнянно дорожче.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE