Politerno > Україна і світ > НАБУ стверджує, що у справі “Трейд Коммодіті” доказів предостатньо

НАБУ стверджує, що у справі “Трейд Коммодіті” доказів предостатньо

  • 1 Жовтня, 2018
  • 1355 Переглядів
  • 0

У НАБУ достатньо доказів у справі про розтрату Міноборони 149 млн гривень при закупівлі палива у компанії “Трейд Коммодіті”.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Зокрема, у НАБУ спростували оприлюднену стороною захисту інформацію про те, що висновки Держаудитслужби – основний доказ у справі за фактом розтрати 149 млн гривень Міноборони.

“Факт розтрати 149 млн гривень при закупівлі палива для Міноборони підтверджується низкою доказів, серед яких покази свідків (у тому числі службових осіб МОУ), дві експертизи (економічна та товарознавча), матеріали негласних слідчих (розшукових) дій тощо”, – заявили в НАБУ.

“Жоден із учасників нарад, на яких нібито приймалось рішення про укладення додаткових угод, під час допитів не підтвердив, що голосував за це”, – йдеться у повідомленні.

“Крім того, слідство встановило, що на момент, коли йшлося про укладення додаткових угод з тих підстав, що нібито “Трейд Коммодіті” не могло постачати паливо за “низькими” цінами, частина цього палива фактично вже була у військовій частині на відповідальному зберіганні. Простіше кажучи, чекали на збільшення ціни”, – наголосили в прес-службі.

В Бюро також спростували інформацію про те, що висновки Держаудитслужби начебто стали підставою для відкриття справи НАБУ.

“Справа була відкрита за заявою про вчинення кримінального правопорушення у вересні 2016 року, тоді як Держаудитслужба закінчила перевірку лише наприкінці 2016 року – її висновки долучені до матеріалів кримінального провадження”, – пояснили в НАБУ.

Неправдою в прес-службі назвали й тезу про те, що Апеляційний суд начебто поставив крапку в доказовій базі НАБУ.

“Це аж ніяк не крапка. НАБУ оскаржить у Касаційному адміністративному суді рішення Київського апеляційного адміністративного суду про визнання протиправними дій Держаудитслужби. Натомість це рішення аж ніяк не означає недопустимість інших доказів, а їх у справі чимало”, – йдеться у повідомленні.

Раніше адвокат одного з інвесторів “Трейд Коммодіті”, екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько заявив, що суд зруйнував головний доказ у справі “Трейд Коммодіті”.

Як повідомлялось, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили корупційну схему розтрати державних коштів на суму понад 149 млн грн при закупівлі палива для Міністерства оборони України.

Адвокат заступника міністра оборони Ігоря Павловського, підозрюваного в розтраті мільйонів з держбюджету, приніс до суду листа від голови міністерства Степана Полторака про те, які негативні наслідки нестиме відсторонення чиновника на час розслідування.

Тоді нардеп “Народного фронту” Тетяна Чорновол з’явилась в суд у цій справі, щоб взяти на поруки підозрюваного у корупції директора департаменту держзакупівель Міноборони Володимира Гулєвича.

У підс умку Солом’янський райсуд Києва обрав заступнику міністра оборони Ігорю Павловському запобіжний захід у вигляді домашнього арешту без права покидати домівку на 2 місяці.

Наприкінці березня у НАБУ заявили про завершення досудового розслідування щодо посадовців Міноборони, яких підозрюють у розкраданні державних коштів у сумі понад 149 мільйонів гривень.

Тоді повідомлялося, що експертиза підтвердила розтрату 149 мільйонів гривень при закупівлі Міністерством оборони палива у фірми “Трейд Коммодіті”.

Зазначалося, що підозрюваним готуються фінальні підозри.

Нардеп з БПП Сергій Лещенко заявляв, що за ТОВ “Трейд Коммодіті”, яке також виграло аукціони “Укрзалізниці” на поставку дизпалива на 2,91 млрд грн, стоїть Андрій Адамовський – “багаторічний бізнес-партнер і спільник” нардепа Олександра Грановського.

Також джерела повідомляли, що підозрювані посадовці ТОВ “Трейд Коммодіті” втекли.

У травні стало відомо, що “Трейд Коммодіті” активно банкрутить свої юрособи. Зокрема колишній імпортер палива і різних компонентів для його виготовлення компанія “Укр Петрол” оголосила про банкрутство.

Загалом НАБУ зафіксувало порушення пов’язані з зловживанням і розтратою на 15 українських підприємствах оборонно-промислового комплексу. “Щонайменше на 15 підприємствах комплексу детективи НАБУ наразі зафіксували факти, які стали підставою для відкриття кримінальних проваджень”, – повідомили в бюро.

14 червня Солом’янський райсуд Києва повернув закордонні паспорти заступнику міністра оборони Ігорю Павловському, якого підозрюють у причетності до розкрадання 149 мільйонів гривень під час закупівлі палива в ТОВ “Трейд Коммодіті”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE