Politerno > Україна і світ > У справі Скрипаля можуть з’явитися нові прізвища

У справі Скрипаля можуть з’явитися нові прізвища

  • 10 Жовтня, 2018
  • 1561 Переглядів
  • 0

Великобританія готова оголосити третього ймовірного співучасника отруєння Скрипалів.

Про це пише російське видання “Фонтанка”.

Як повідомляє видання, йдеться про 45-річного Сергія Федотова.

Чеські ЗМІ заявили, що як мінімум з 2014 року за колишнім російським шпигуном Сергієм Скрипалем стежили спецслужби РФ.

Задля цього до Праги вилітали Олександр Петров (Олександр Мішкін) і Руслан Боширов (Анатолій Чепіга), згодом звинувачені в замаху на вбивство в Солсбері.

За даними “Фонтанки”, у січні-лютому 2014 року Сергій Федотов також здійснив подорож до Чехії. Петров, Федотов і Боширов тоді користувалися закордонними паспортами 64-ї серії з близькими номерами.

“Крім Праги, Києва, Мілана і Женеви Сергій Федотов мінімум три рази відвідав Лондон – в березні 2016, березні 2017 та березні 2018. Останній раз він прибув до Великої Британії 2 березня, як і Петров з Бошіровим, але іншим рейсом, а полетів 4 березня (в день замаху) разом з ними”, – наголошує видання.

Видання вказує, що ця інформація була у Скотланд-Ярду від початку, але з якихось причин її було вирішено не оприлюднювати одразу.

Про Боширова та Петрова було зручно розповісти в одному “файлі”, оскільки вони були разом зняті відеокамерами Солсбері і аеропорту Гетвік, а Федотов пересувався автономно.

За інформацією російських журналістів, Сергій Федотов ідеально підходить на роль третього підозрюваного. У Росії на нього немає оформлених нерухомості, транспорту і мобільних номерів, він відсутній в соціальних мережах і базах виконавчих проваджень. Номер його чинного паспорта на одну-дві цифри відрізняється від документів, виданих громадянам Росії, які місцем своєї реєстрації вказували штаб-квартиру Головного управління Генштабу Міноборони РФ.

“Очевидно, що про Федотова рано чи пізно оголосять офіційно, а приватні розслідувачі розкриють його справжні ім’я та біографію”, – резюмує видання.

5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Александр Петров та Руслан Боширов. Прокурори зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.

Журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе “Русланом Бошировим”, насправді звати Анатолій Чепіга.

1 жовтня колишній журналіст “Центру управління розслідуваннями” Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat стосовно підозрюваних в отруєнні Скрипаля заявив, що Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію.

Також стало выдомо, що полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга, якого Великаб Британія підозрює в отруєнні сім’ї Скрипалів, отримав звання “Героя Росії” за участь у захопленні Криму.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що один із нападників на подвійного шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері причетний до вивезення екс-президента Віктора Януковича з України.

В свою чергу, у відомстві уточнили “Українській правді”, що, ймовірно, йдеться про офіцера ГРУ Анатолія Чепігу, проте не розповіли, хто саме його впізнав.

Як повідомило турецьке інформагентство Haber Turk, полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга, якого Велика Британія підозрює в отруєнні сім’ї Скрипалів, був одним із ліквідаторів, група яких у 2015 році вбила чеченського польового командира з “непримиримих” Абдулвахіда Едельгерієва.

Другим підозрюваним в отруєнні Скрипалів виявився військовий лікар і полковник ГРУ Олександр Євгенович Мішкін. Мішкін також “герой Росії”, він разом з Чепігою брав участь у захопленні держустанов України

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE