Politerno > Україна і світ > У Страсбурзі сталася стрілянина на різдвяному ярмарку – хронiка подій

У Страсбурзі сталася стрілянина на різдвяному ярмарку – хронiка подій

  • 12 Грудня, 2018
  • 1121 Переглядів
  • 0

У Страсбурзі у вівторок сталася стрілянина біля різдвяного ярмарку, що є одним з важливих туристичних визначних пам’яток міста.

Одразу після випадку агентство Reuters повідомило про одного загиблого і трьох поранених, але пізніше кількість жертв нападу зросла. За останніми даними поліції, вбито трьох людей, ще 12 серйозно поранено.

У бесіді з Бі-бі-сі очевидець подій на ім’я Пітер Фрітц розповів, що перший загиблий – очевидно, турист з Таїланду. Перехожі намагалися надати йому допомогу на місці, але спроби виявилися безрезультатними.

“Одразу після восьмої вечора пролунали два одиночні постріли, і люди побігли геть від цього місця, – розповів Фрітц. – Я зайшов за ріг і побачив на мосту лежачого чоловіка з двома пораненнями в голову. Ми намагалися повернути його до життя і віднесли його в ресторан, де протягом 45 хвилин робили йому штучне дихання”.

У Страсбург виїхав міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер.

Стрільця поки що не затримали. Міністерство внутрішніх справ Франції повідомило, що особу стрільця встановлено і що він раніше був відомий владі, оскільки вже мав проблеми з законом.

За тим, як цієї ночі розгортались події слідкувало видання Lb.ua:

23:47: За попередньою інформацією французьких правоохоронців, стрілець був один. Зараз організовано операцію для його затримання. Згідно з деякими даними, він уже покинув центр міста, проте офіційних підтверджень цього немає. Подію вже кваліфікували як теракт. Про те, хто може бути причетним до стрілянини, поки що не повідомляють.

00:08: МЗС України закликало громадян України, які перебувають у Страсбурзі, до обережності у зв’язку зі стріляниною в центрі міста. “Просимо повідомити своїм рідним або знайомим, що ви в безпеці”, – написав заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич на своїй сторінці у Твіттері.

Він також опублікував телефони “гарячих ліній” у Страсбурзі і Парижі: +33 7 58 35 34 68, +33 1 42 19 96 96.

00:26: Один з поранених – військовослужбовець, який здійснював патрулювання в рамках операції “Sentinelle”.

Поліція ідентифікувала стрільця. Зараз повідомляють, що йому 29 років і його зараховано до категорії S (особа, яка перебуває під наглядом або в розшуку). Поліція вважає, що заблокувала його в одному з будинків у районі Страсбурга – Neudorf. Залучено вертоліт. На стрільця тиснуть, аби він здався, і готується штурм.

00:36: За даними ЗМІ, підозрюваний – 29-річний чоловік з Гоберга (район Кенігсгоффен у Страсбурзі) Шаріф Шекат 1989 р.н. (імовірно, алжирського походження). 2011 року його засудили до двох років в’язниці, у тому числі до шести місяців за напад із застосуванням зброї (осколок пляшки).

Офіційної інформації про особу підозрюваного поки що не надано.

Сьогодні ввечері цей чоловік хотів поранити 16-річного підлітка, вдаривши його осколком пляшки під час бійки в торговому центрі “Les Halles” у Страсбурзі.

00:50: Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що на момент стрілянини перебував за 200 м від місця події на офіційній вечері. “Але наша спецслужба спрацювала швидко – і разом з французькими колегами нас евакуювали”.

За його словами, в центрі міста поліція, армія, вертольоти і все перекрито. “Загалом, Страсбург щороку очікує такої атаки, тому що тут відомий Різдвяний ярмарок”, – написав він.

1:24: За інформацією префектури, перекрито рух на дорогах А35 на північ і на південь, RN4 у напрямку м. Кель (Німеччина). Поліція просить уникати подорожей у цьому напрямку.

1:40: МВС Франції створило кризовий центр, повідомляє телеканал BFM TV. Там присутні президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Едуард Філіп, інші міністри.

Голова МВС Крістоф Кастанер прибув до Страсбурга з прокурором Французької Республіки.

2:54: Стрілець викинув водія з таксі і втік. Водій таксі підтвердив, що нападник поранений, передає FranceInfo з посиланням на джерело в поліції.

3:30: На брифінгу глави МВС озвучено наслідки: вбито 3, поранено 12 людей. Пошуки стрільця тривають: на його упіймання кинуто 350 осіб правоохоронців, а також до пошуку залучено 2 вертольоти. Посилено контроль на кордонах країни і в місцях різдвяних заходів. У країні заборонили маніфестації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE