Politerno > Україна і світ > Палата представників Конгресу США ухвалила резолюції: щодо подій на Азові і “Північного потоку-2”

Палата представників Конгресу США ухвалила резолюції: щодо подій на Азові і “Північного потоку-2”

  • 12 Грудня, 2018
  • 1321 Переглядів
  • 0

Палата представників Конгресу США ухвалила 2 резолюції, у яких виступила проти завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” та засудила військову агресію РФ проти України у Керченській протоці.

Про це у Facebook повідомляє посольство України у США.

У резолюції проти завершення будівництва російського газопроводу, зокрема, міститься заклик до урядів європейських держав відмовитися від “Північного потоку-2”.

Крім цього, висловлюється підтримка запровадженню санкцій відносно газопроводу згідно з частиною 232 “Закону про протидію супротивникам Америки через санкції”.

“У резолюції також зазначається, що “Північний потік-2″ є кроком у зворотному напрямі у тому, що стосується забезпечення енергетичної безпеки Європи й інтересів США.

Документ містить наполегливий заклик до президента США використати всі наявні інструментарії, щоб підтримати енергетичну безпеку Європи через політику зменшення її залежності від російських енергоносіїв”, – повідомляє українське посольство.

У резолюції про Азовське море Палата представників засуджує напад РФ на кораблі ВМС України у Керченській протоці як такий.

“Документ закликає РФ негайно повернути судна та їх екіпаж Україні, припинити порушувати суверенітет нашої держави та чинити перепони українському судноплавству через Керченську протоку, яке має на це право згідно з міжнародними нормами і домовленостями”, – йдеться у повідомленні.

Резолюція також підтверджує відданість США надавати українському народові політичну, економічну та безпекову допомогу, необхідну для забезпечення його незалежності, демократичного розвитку і процвітання.

У документі окремо міститься заклик до президента США тасоюзників і партнерів Сполучених Штатів змусити РФ відповісти за триваючу агресію проти України.

Будівництво газопроводу “Північний потік-2” через Балтійське море вже почалося і, як очікується, буде завершене до кінця 2019 року.

Nord Stream 2 AG, компанія-оператор газопроводу “Північний потік-2”, повідомила, що понад 200 кілометрів морської частини трубопроводу вже побудовано.

З кінця 2019 року газотранспортний коридор “Північний потік-2” повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Яцек Чапутович закликав чинити тиск на країни, які підтримують проект “Північний потік-2, після агресії Росії в районі Керченської протоки.

Як повідомлялось, Держдеп США висловив сильну позицію у підтримці України і сподівається, що  інші країни робитимуть більше, наприклад, відмовляться від газопроводу Північний потік-2.

Противники проекту – у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія – стверджують, що “Північний потік-2” збільшить залежність ЄС від “Газпрому”, який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Під час виступу на засіданні 73-ї Генеральної асамблеї ООН президент США Дональд Трамп заявив, що проект газопроводу “Північний потік-2” зробить Німеччину повністю залежною від російської енергії.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький гостро розкритикував західні корпорації за співпрацю з РФ у будівництві “Північного потоку-2”, попередивши про загрозу нового нападу Путіна.

Міністр енергетики США Рік Перрі нагадав країнам ЄС, що незначна кількість держав ЄС, які прагнуть реалізації російського проекту “Північний потік-2”, мають розуміти комерційну нежиттєздатність цього проекту, адже РФ має історію відключень газопостачання.

Глава німецького МЗС заявив, що залежності Німеччини від Росії не існує, “тим більше в енергетичній сфері”. За його словами, газопровід “Північний потік-2” є суто економічним проектом, не пов’язаним з політикою.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE