Politerno > Україна і світ > “Північний потік-2”: У США нагадали країнам ЄС, що РФ має історію відключень газопостачання

“Північний потік-2”: У США нагадали країнам ЄС, що РФ має історію відключень газопостачання

  • 11 Листопада, 2018
  • 1191 Переглядів
  • 0

Незначна кількість держав ЄС, які прагнуть реалізації російського проекту “Північний потік-2”, мають розуміти комерційну нежиттєздатність цього проекту.

Про це 10 листопада під час візиту в Україну заявив міністр енергетики США Рік Перрі, передає “Радіо Свобода”.

“Ми вважаємо дуже важливим, щоб країни-члени Європейського союзу розуміли те, що РФ має історію відключення постачань газу, і те, що альтернативні джерела постачання є важливими для майбутнього розвитку Європи.

Звичайно, це розуміє і Україна, і будь хто”, – підкреслив Перрі, відповідаючи на питання про шанси на блокування “Північного потоку-2”.

Серед альтернатив він назвав продаж американського зрідженого газу, побудову Трансадріатичного газопроводу, здатного транспортувати в Європу каспійський газ, а також розвиток LNG-терміналів у Хорватії, Румунії, Польщі та Італії.

Як повідомлялося, частина членів Європарламенту закликає канцлерку Німеччини Ангелу Меркель змінити політику стосовно німецько-російського газопроводу “Північний потік-2”.

Зокрема, проект будівництва газопроводу “Північний потік-2”, який Росія планує прокласти в обхід території України, не сприяє диверсифікації поставок газу до Європи, і не буде підтриманий Європейською комісією.

Раніше США заявили, що можуть вдатися до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу “Північний потік-2”.

Супротивники проекту – у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія – стверджують, що “Північний потік-2” збільшить залежність ЄС від “Газпрому”, який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор “Північний потік-2” повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Помічник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Весс Мітчелл назвав газопроводи “Північний потік-2” і “Турецький потік” загрозою енергетичній безпеці Європейського Союзу.

У той же час, радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон заявив, що Україна має шукати альтернативні джерела енергоресурсів через побудову трубопроводу “Північний потік-2”.

Як відомом, під час виступу на засіданні 73-ї Генеральної асамблеї ООН президент США Дональд Трамп заявив, що проект газопроводу “Північний потік-2” зробить Німеччину повністю залежною від російської енергії.

У свою чергу Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас спокійно відреагував на заяви президента США Дональда Трампа з трибуни ООН, який розкритикував енергетичну політику Німеччини.

“Аргументи і факти, що їх нібито підтверджують, не відповідають реальності. Залежності Німеччини від Росії не існує, тим більше в енергетичній сфері”, – сказав глава німецького МЗС.

Група українських депутатів закликала канцлера Німеччини Ангелу Меркель переглянути свою позицію щодо газопроводу “Північний потік-2”, який може істотно скоротити газовий транзит через Україну.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE