Politerno > Україна і світ > ГА ООН ухвалила резолюцію щодо мілітаризації окупованого Криму

ГА ООН ухвалила резолюцію щодо мілітаризації окупованого Криму

  • 18 Грудня, 2018
  • 1260 Переглядів
  • 0

Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів”.

Про це повідомляє постійне представництво України при ООН.

“Генеральна Асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях”, -йдеться у повідомленні.

У документі підкреслюється, що присутність російських військ в Криму суперечить національному суверенітету і територіальній цілісності України та загрожує безпеці інших держав Європи.

Резолюція висловлює стурбованість щодо мілітаризації Криму РФ та її агресією в частинах Чорного моря та в Азовському морі і засуджує застосування сили проти українських суден.

ООН закликає РФ негайно звільнити захоплені нею українські кораблі та членів їх екіпажу.

Крім того резолюція засуджує будівництво та відкриття РФ мосту через Керченську протоку і її дії проти комерційних кораблів і обмеження судноплавства там.

Документ закликає Росію вивести свої збройні сили з Криму та припинити окупацію території України.

За резолюцію проголосували 66 країн, проти – 19, утрималися – 72.

Росія, Білорусь, Вірменія, Сербія та ще 15 держав з яких Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела і Зімбабве, проголосували проти схвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції, яка закликає Росію вивести її війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Ініційовану Україною резолюцію підтримали 66 країн, 19 були проти.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

27 листопада Рада Безпеки ООН провела екстрену нараду з приводу агресивних дій РФ проти України в Азовському морі.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE