Politerno > Україна і світ > Уже 19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими

Уже 19 захоплених Росією українських моряків назвали себе військовополоненими

  • 21 Грудня, 2018
  • 1477 Переглядів
  • 0

Уже 19 з 24 українських моряків, захоплених росіянами в районі Керченської протоки, визнали себе військовополоненими.

Про це повідомив адвокат Сергій Бадамшін, повідомляє 112 Україна.

“Вже 19 українських моряків визнали себе військовополоненими і вимагають відповідного звернення від російської влади відповідно до Женевської конвенції”, – зазначив адвокат.

Бадамшін також зазначив, що зараз у “Верховному суді” окупованого Криму розглядають кілька апеляційних скарг щодо запобіжного заходу, який було обрано морякам ще міським “судом” в Керчі.

“Сьогодні повинні розглядати три скарги. Наскільки я зрозумів, засідання перенесли на понеділок. Досить нервово триває розгляд щодо деяких моряків, оскільки суд з незрозумілих причин … Деякі судді якось схвильовано ставляться до цього процесу, але ми не розраховуємо на незалежність і гуманність судових рішень, на жаль”, – підсумував адвокат.

За його словами, трьом пораненим – Сороці, Артеменку і Ейдеру – надається медична допомога і лікування. Решта полонені моряки перебувають в СІЗО “Лефортово”.

“До Нового року адвокати повинні потрапити до кожного, зустрітися, обговорити позицію і з’ясувати їхнє самопочуття, зокрема побутові умови. Всі моряки в один голос говорять, що вони військовополонені. По-друге, вони всі скромні. Адвокатам доводиться мало не кліщами витягати інформацію про те, що потрібно передати”, – зазначив правозахисник.

Сьогодні ми повідомляли, що із 24 захоплених українських моряків, яких утримують у Москві, близько 15 вже назвали себе військовополоненими і вимагають поводитися з ними згідно з положеннями Женевської конвенції.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE