Politerno > Україна і світ > Троє моряків з “Яни Капу” заявили, що є військовополоненими і відмовилися свідчити

Троє моряків з “Яни Капу” заявили, що є військовополоненими і відмовилися свідчити

  • 24 Грудня, 2018
  • 1237 Переглядів
  • 0

Троє українських моряків з буксира “Яни Капу”, взяті в полон росіянами 25 листопада біля Керченської протоки, заявили, що є військовополоненими і відмовилися свідчити.

Про це повідомив у Фейсбуці російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу групи адвокатів українських моряків.

За його словами, адвокати команди захисту військовополонених моряків зустрілися з Юрієм Будзилом і Андрієм Шевченком – членами екіпажу рейдового буксира “Яни Капу”. За словами захисників, Шевченко був у доброму гуморі, на здоров’я не скаржився. Список необхідних предметів і продуктів уже передали волонтерам.

“Протягом слідчих дій Будзило заявив слідчому під протокол, що є військовополоненим. Від дачі інших свідчень відмовився”, – додав Полозов.

Він також повідомив, що адвокат Іслям Веліляєв зустрівся з моряком Михайлом Власюком (також член екіпажу “Яни Капу”).

“До початку слідчих дій адвокат зміг наодинці поговорити з Михайлом. Власюк повідомив, що утримується у двомісній камері, а всі необхідні продукти і речі йому передали через волонтерів. На здоров’я він не скаржиться, почувається нормально, не пригнічений. Адвокат роз’яснив Михайлу, що йому необхідно робити, якщо з боку оперативників ФСБ або сусіда по камері буде здійснюватися психологічний тиск з метою обмовити себе, своїх бойових товаришів чи визнати провину”, – зазначив Полозов.

Потім під час слідчих дій Власюк під протокол заявив, що є військовополоненим.

“Він став 21 українським моряком, який заявив російським слідчим ФСБ, що є військовополоненим”, – зазначив Полозов.

Як повідомлялось, полонений український моряк Андрій Ейдер написав листа з московського СІЗО, де утримується разом з іншими військовополоненими моряками. “Поверність нас додому, не забувайте нас”, – закликав юнак.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

В ході допитів українські військові заявляють слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE