Politerno > Україна і світ > Українці переплатили за газ 40-50 мільярдів гривень – Кучеренко

Українці переплатили за газ 40-50 мільярдів гривень – Кучеренко

  • 16 Березня, 2019
  • 1728 Переглядів
  • Comments Off

Економічно обгрунтована ціна на газ становить 3,5-4 гривень за кубічний метр.

Про це 15 березня під час прес-конференції на тему: «Тарифна політика в Україні: виклики та очікування», що відбулася у Львівському прес-клубі, заявив голова ВГО «Спілка власників житла України», міністр з питань житлово-комунального господарства уряду Юлії Тимошенко (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко.

Натомість, зараз населенню продають газ за тарифом 8,55 грн за один кубічний метр. З 1 травня відбудеться підвищення тарифу на 15 відсотків. Тобто, один кубометр газу коштуватиме 9,8 гривні. А наприкінці року тариф на газ має зрости ще на 25 відсотків. 

“Усі ці підвищення закладені у постанові Кабміну”, – нагадав Олексій Кучеренко.

За його словами, ця ціна на газ перетворюється на додатковий податок для українців. 

“Українці вже переплатили, сплативши 40-50 млрд гривень. Частина цих грошей залишається у НАК «Нафтогаз» на бонуси та премії. А частина – йде в бюджет. Але для нас з вами це – як додатковий податок. Тим більше, що  шалені тарифи на  комунальні послуги не призвели до поліпшення якості цих послуг”, – пзазначив Олексій Кучеренко.  

Екс-міністр розповів, що останні два роки та вісім місяців він відвідував судові засідання, аби довести, що нинішні тарифи на газ для населення – незаконні.

“60 судових засідань відбулося. Але ми – виграли. І довели, що постанова Кабміну – незаконна, а ціна на газ – необґрунтована. Нас з вами ошукали на 40-50 млрд гривень. І я хочу свої гроші повернути”, – підкреслив він. 

Натомість, за його словами, 4 гривні за кубічний метр газу вже передбачає 30 відсотків рентабельності для «Укргазвидобування», теплоенерго та інших суб’єктів господарювання. 

“За нашими прогнозами, за такої ціни на газ кількість субсидіянтів становитиме 5-10 відсотків. І обсяги субсидій складуть 10 млрд гривень з бюджету країни”, – додав голова ВГО «Спілка власників житла України».

Нагадаємо, 4 березня колегія суддів Окружного адміністративного суду Києва задовільнила позов Тимошенко проти уряду щодо підвищення ціни на газ для населення та теплокомуненерго, яке відбулося у травні 2016 року.

Суд визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету міністрів № 315 від 2016 року про встановлення єдиної ціни на газ на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів.

Згідно з даними у базі на сайті Верховної Ради, вказана постанова є не чинною. Розпорядження уряду, яке оскаржувала Тимошенко, втратило чинність на підставі постанови КМ № 867 від 19.10.2018.

У Кабінеті міністрів заявили, що оскаржать рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконною постанови уряду, якою до жовтня 2018 року визначався порядок формування ціни на природний газ для потреб населення.

Представники Тимошенко заявили про намір домагатися від НАК “Нафтогаз України” повернути українцям гроші, заплачені ними в період дії постанови уряду про підвищення ціни на газ.

Під час мітингу в м. Красилів на Хмельниччині Юлія Тимошенко заявила , що  рішення Окружного адмінсуду м. Києва про незаконність підвищення цін на газ урядом у 2016 році стало базою для зниження тарифів вдвічі, про яке обіцяла «Батьківщина».

Також лідер “Батьківщини” переконана, що визнання судом підвищення цін на газ для населення урядом в 2016 році незаконним свідчить про те, що все подальше ціноутворення газу також було необгрунтованим.

На одному з ефірів кандидат у президенти, лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила, що ціна на газ для населення має становити 3,50 грн. за 1 кубометр

Читайте також: “Країну має очолити суперлюдина, з суперможливостями, з суперпрограмою. Термінатор”, – Тимошенко

 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE