Politerno > Україна і світ > У НАБУ пояснили, кого стосуються “87 сторінок листування” зі справи Укроборонпрому

У НАБУ пояснили, кого стосуються “87 сторінок листування” зі справи Укроборонпрому

  • 17 Березня, 2019
  • 1395 Переглядів
  • Comments Off

Основна частина листувань у 87 сторінках, які ГПУ навесні 2017 року передало до НАБУ, стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам. 

Про це 17 березня заявили у прес-службі  Національного антикорупційного бюро. 

Як повідомлялось, генпрокурор Юрій Луценко та директор НАБУ Артем Ситник спершу влаштували перепалку на ТСК через “87 сторінок листування” фігурантів корупційного скандалу в “Укроборонпромі”, про який розповіли журналісти “Наші гроші”. А потім заочно продовжили пояснювати один одному, хто з них чим повинен займатися.

Про які “87 сторінок” йде мова

На засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з приводу корупції в оборонній галузі України Юрій Луценко, керівник ГПУ, заявив, що в 2017 році прокуратура направила в НАБУ 87 сторінок листування з телефону власника компанії “Оптимумспецдеталь” Андрія Рогози. У тому листуванні, мовляв, були прізвища всіх фігурантів журналістського розслідування “Наші гроші з Денисом Бігусом” – і Рогози, і Жукова, і Гладковського, і керівників з “Укроборонпрому”.

У відповідь керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що ніякого такого листування його відомство не отримувало. До того ж, детективи НАБУ про те, що було в першому, другому і третьому сюжетах розслідування “Наші гроші” дізналися з самих сюжетів. Після цього Ситник запропонував Луценку “не кидатися, хто кому і що надіслав, а просто прийти до спільного знаменника”. Луценко не погодився, бо “втомився відповідати за чужі гріхи”. І наголосив, що корупція в “Укроборонпромі” – сфера відповідальності НАБУ, і тільки.

У чому полягає суть претензій ГПУ до НАБУ

Луценко продовжував наполягати, що 87 сторінок листування передали в НАБУ: “Там чітко вказано: розмова між Рогозою і Москаленком, між Рогозою і Шевченком, Рогозою і Литвиненком, Рогозою і Жуковим. Листи, підписані Углавою і іншими детективами. І навіть спогади про кавоварку, яка стоїть у вашій (Ситника – 24 канал) приймальні”.

Тому Луценко і ГПУ запитують у НАБУ: чому за два роки цим фактам не дали оцінку і чому ніхто не покараний. При цьому керівник генпрокуратури зазначив, що в його відомстві за цей час вже 30 прокурорів покарані за корупційні дії. Так само є покарані в СБУ, в поліції. Але чому не в НАБУ.

Читайте також: Спритність вцілилих рук та жодної контрабанди

Як пояснює ситуацію НАБУ

НАБУ оприлюднили розгорнуте пояснення. “Левова частина” листувань у цих 87 сторінках, як вказано у поясненні, стосується двох розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам – про розкрадання газу та заволодіння коштами “Укрзалізниці”.

У першому випадку до кримінальної відповідальності притягуються службові особи та неформальні куратори ТОВ “Енергія-Новий Розділ” і ТОВ “Енергія-Новояворівськ”, бенефіціарами яких є два народні депутати (один з них — голова комітету Верховної Ради з питань транспорту), зазначили у відомстві.

“Досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту для ознайомлення, після чого її скерують до суду. Встановлена сума збитків – 1,4 млрд грн”, – зауважили в НАБУ.

Також у бюро повідомили, що відповідно до провадження накладено арешт на дві ТЕЦ, які фактично належать народним депутатам “та використовувались для вчинення злочину їхніми підлеглими”, їх передано в управління АРМА.

“У другому кримінальному провадженні  за фактами заволодіння коштами “Укрзалізниці” справу стосовно двох осіб скеровано до суду”, – повідомили в НАБУ. 

У двох вказаних кримінальних провадженнях детективи НАБУ притягнули до відповідальності 15 осіб, загальна сума збитків через корупцію становить 1,5 млрд грн.

Дійсно, на цих “87 сторінках” фігурують ті ж прізвища, що й у розслідуванні “Наші гроші” – Рогоза, Шевченко та інші. Але листування “пана Жукова і пана Свинарчука”, як наголосив Артем Ситник, не було на тих сторінках, які НАБУ отримало від ГПУ.

Схема, виявлена НАБУ з тих “87 сторінок”, які бюро отримало від прокуратури

Варто зауважити, що у НАБУ не повідомили, які матеріали містилися у іншій, не “левовій”, частині зазначених “87 сторінок”. Крім того, “Цензор.Нет” опублікувало копію матеріалів кримінального провадження, які прокуратура передала. І серед переданих листувань учасників схеми – зокрема є такі, в котрих прямо згадується Ігор Гладковський. Згадується, але дійсно безпосередньо у листуванні “участь” не бере.

Читайте також: “Це вже мародерство”. Як скандали з #Сіткою, Гладковським і “Євробаченням” позначаться на рейтингу Порошенка

Що відомо про корупційні схеми в “Укроборонпромі”?

• На початку війни з Росією група молодиків купували військові запчастини у російських контрабандистів, а також по складах української армії. Далі накручували ціну у рази і за змовою з державним концерном “Укроборонпром” продавали на його ж заводи.

• До групи входять: тепер вже колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський, його син Ігор, колишній працівник концерну Віталій Жуков, Андрій Рогоза – спеціаліст із контрабанд. Центром оборудок стає підставна компанія “Оптимумспецдеталь”.

• Група заробила щонайменше чверть мільярда гривень. Значна частина при цьому розійшлася на хабарі й відкати. Молодший Гладковський відповідав за тиск на оборонних чиновників. Зараз старший переконує, що нічого про це не знав.

• Журналісти наголосили, що до розкрадання міг бути причетним і директор “Укроборонпрому” Павло Букін, що старший Гладковський – давній друг і бізнес-партнер чинного президента, і що в ГПУ та СБУ брали хабарі за закриття справ щодо розкрадання в “Укроборонпромі”.

Читайте також: Холодницький розповів про зниклі у НАБУ 87 аркушів переписки в “оборонній справі”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE