Politerno > Україна і світ > НАБУ звинувачує САП у покриванні Гладковського – в Холодницького відкидають звинувачення

НАБУ звинувачує САП у покриванні Гладковського – в Холодницького відкидають звинувачення

  • 11 Квітня, 2019
  • 1252 Переглядів
  • Comments Off

Національне антикорупційне бюро заявляє, що Спеціалізована антикорпційна прокуратура саботує розслідування щодо розкрадань в “Укроборонпромі”.

Про це йдеться заяві НАБУ у Facebook.

“Після відкриття справ за фактами, викладеними у розслідуванні журналістів, НАБУ одразу ініціювало витребування в ГПУ кримінального провадження, яке, ймовірно, містить листування, оприлюднене ЗМІ. Проте без погодження з боку САП це зробити неможливо. Натомість САП майже місяць ігнорує цю ініціативу НАБУ, не вдаючись до жодних пояснень”, – сказано у повідомленні.

В НАБУ заявили, що прокурорами САП “не надано жодної вказівки, окрім однієї і то – в усній формі: не згадувати у клопотаннях детективів, що скеруються до суду, прізвища Гладковського О.В. та інших осіб, які опубліковані в журналістському розслідуванні“.

“Ситуація, що склалася, не тільки не сприяє всебічному та об’єктивному розслідуванню фактів корупції в оборонному комплексі, а й навпаки унеможливлює її. Натомість її використовують як інструмент політичного тиску на НАБУ, в тому числі з боку Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури”, – сказано у заяві НАБУ.

У свою чергу, Спеціалізована антикорупційна прокуратура стверджує, що не наказувала Національному антикорупційному бюро викреслити зі справи про розкрадання в оборонці колишнього бізнес-партнера президента Олега Гладковського.

Відповідну заяву САП оприлюднила на Facebook після звинувачень НАБУ.

“При виявленні будь-яких недоліків в роботі керівництво НАБ України, їх штатні підтримувачі всюди шукають славнозвісну “невістку”, як правило, така роль відводиться прокурорам САП, суддям всіх рівнів, працівникам СБУ, поліції, депутатам, просто громадянам України та іншим, хто не підтримує генеральну лінію НАБ України”, – відповіли у відомстві.

Прокурори кажуть, що в ході розслідування погодили 50 клопотань детективів про обшуки, в тому числі, в Олега та Ігоря Гладковських, посадовців “Укроборонпрому”, контролерів підприємств-постачальників.

Також САП наполягає, що погодила 21 клопотання про доступ до речей і документів, 3 клопотання про арешт майна, затвердила постанову про витребування документів в іншого правоохоронного органу.

“Погоджуючи ці клопотання прокурор фактично розумів, що на 9 день після виходу в ефір сюжету Дениса Бігуса малоймовірно знайти якісь дані, що мають значення для кримінального провадження, однак надав згоду на їх проведення для повного, всебічного та об’єктивного дослідження матеріалів справи”, – додали у прокуратурі.

Там також кажуть, що занепокоєння викликають розголошення інформації про обшуки в день їх проведення та “нерозуміння базових положень міжнародного законодавства та Конституції України щодо презумпції невинуватості” з боку НАБУ.

У САП дорікають антикорупційному бюро, що воно запізно взялось просити у військової прокуратури матеріали справи.

Також САП оприлюднила одне з клопотань у провадженні щодо розкрадання оборонки, щоб “спростувати твердження щодо “усних вказівок” про видалення окремих прізвищ”.

“Працівники НАБУ варто бути служителями Феміди (давньогрецька богиня права – УП), а не богині Апате (богиня брехні – УП)”, – сказали в антикорупційній прокуратурі.

Нагадаємо, у четвертій частині розслідування “Bihus.info” йдеться про те, що усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Журналісти стверджують, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження.

Рада громадського контролю НАБУ заявила, що директор НАБУ Артем Ситник має негайно відсторонити підозрюваних у покриванні корупції в оборонці співробітників відомства та провести щодо них службове розслідування.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE