Politerno > Україна і світ > Хто говорив, що у нас гарна Конституція – коли можна розпустити Верховну Раду?

Хто говорив, що у нас гарна Конституція – коли можна розпустити Верховну Раду?

  • 24 Квітня, 2019
  • 1269 Переглядів
  • Comments Off

Чи зможе новообраний Президент Володимир Зеленський розпустити Верховну Раду і оголосити дострокові вибори народних депутатів? Це одне з важливих питань, яке обговорюється зараз і юридичний аналіз змішується з математичним. Все впирається у два питання:

Чи є у Верховній Раді коаліція? І що таке: “останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради”. Ніхто не знає точно, коли повноваження Верховної Ради припиняться. Адже вони завершуються у той день коли складуть присягу нові депутати. А ця дата зараз точно не відома. Конституція забороняє розпускати парламент саме в останні 6 місяців повноважень Верховної Ради.

Як рахувати дати? Існує декілька версій щодо останнього дня коли теоретично може відбутися розпуск депутатів:

27 квітня – оскільки вибори відбудуться 27 жовтня, то ж за 6 місяців до дня виборів;

27 травня – оскільки ця Верховна Рада набула повноважень 27 листопада 2014 року і має формально строк повноважень 5 років;

14 червня – суддя Павло Вовк сьогодні порахував, що в середньому за 4 останні виборчі кампанії новообрана Верховна Рада набувала повноважень протягом 48 днів. І тому треба застосовувати саме цю середню цифру 48. Вкрай дивний якщо чесно аналіз із середньою цифрою від судді.

Верховна Рада не прагне розпуску і напевно буде призначати дату інавгурації президента якнайпізніше – після 27 травня. Та ще одним способом убезпечитися від розпуску Верховної Ради може бути офіційне оголошення десь у кінці травні про розпад коаліції. Тоді має бути оголошено про час на формування нової коаліцію. І в рамках 30 днів розпуск Верховної Ради буде не можливий. Інакше є вірогідність, що суд в якому якраз працює суддя Вовк, може несподівано ухвалити рішення і зафіксувати, що коаліції вже не існує більше ніж 30 днів, щоб дати обгрунтування для розпуску.

Всупереч поширеному міфу, що у нас гарна Конституція і її лише виконувати треба, на цьому прикладі ми бачимо, що Конституція має вади. Замість того щоб зафіксувати строк чітко як 6 місяців до дня чергових виборів, ми маємо не зрозумілі 6 місяців до закінчення повноважень, які дійсно можна трактувати по різному.

Тарас Шевченко, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ, директор Центру демократії та верховенства права.

Читайте також: “Хіба що Захід буде проти”. Чи розпустить новий президент Раду достроково

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE