Politerno > Тернопільщина > Влада Тернополя відмовляється скасовувати тарифи на проїзд, які суд визнав протиправними

Влада Тернополя відмовляється скасовувати тарифи на проїзд, які суд визнав протиправними

  • 2 Травня, 2019
  • 2812 Переглядів
  • Comments Off

16 квітня за позовом адвоката Ростислава Небельського Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова визнав прийняті у листопаді 2018 року тарифи на проїзд в громадському транспорті Тернополя протиправними та нечинними.

Громадські активісти закликали міського голову Сергія Надала та контролюючі органи забезпечити виконання рішення суду й повернути попередні тарифи на проїзд. В іншому випадку – планують масові акції протесту.

Звернення до міської влади опублікували на своїй сторінках у Facebook представники як громадських, так і політичних організацій.

У свою чергу Ростислав Небельський закликав начальника обласного управління поліції Олександра Богомола та керівника обласного управління Держпродспоживслужби Василя Хомінця відреагувати на ситуацію.

За даними позивача, рішення підтримали і у Верховному суді, куди міська влада подала касацію.

«17 квітня – наступного дня після ухвалення апеляційним судом постанови про скасування тарифів (і відновлення попередніх) міський голова замість того, щоб її виконати, направив до Верховного суду прохання зупинити дію постанови апеляційного суду і надалі стягувати необґрунтовану плату. На радість нам усім і на смуток тому, хто поза громадою, 24 квітня Верховний Суд ухвалою відмовив меру в зупиненні дії апеляційної постанови – тієї, яку він і так не виконував», – зазначив у своєму дописі в Facebook Небельський.

Адвокат наголосив, що міська влада досі ігнорує рішення суду.

«Я прошу Олександра Богомола та Василя Хомінця стати на захист громадян, споживачів, які наразі потерпають від незаконних тарифів на проїзд у громадському транспорті, ініціювавши відповідні провадження та перевірки. Якщо ж держава буде безсила в гарантуванні авторитету рішень суддів, що стають на бік Закону і громади, тернополяни будуть змушені зробити це самотужки», – написав адвокат.

Читайте також: Найвища ціна за проїзд в електротранспорті у Києві та Тернополі – ДемАльянс

Про масові акції протесту в Тернополі, які відбулися в листопаді минулого року після зміни вартості проїзду, нагадав міському голові й один з ініціаторів «Транспортного майдану» Олег Синовець.

«Через незаконне рішення виконавчого комітету Тернопільська міська рада тернополяни змушені з листопада переплачувати за проїзд в громадському транспорті. В сумі це 164 дні і десятки мільйонів гривень з кишень пасажирів», – написав Синовець на своїй сторінці у соцмережі.

Нагадаємо, на початку листопада 2018 року жителі Тернополя влаштували «Транспортний майдан».

Містяни висловили протест проти нових тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Найбільше людей обурив готівковий тариф, який виявився найвищим в Україні: 9 грн у маршрутних таксі та 8 грн у тролейбусах.

Під час акцій протесту люди вимагали у чиновників оприлюднити розрахунки та закидали їм змову з приватними перевізниками.

Після протестів мешканців тимчасово повернули попередні тарифи. Згодом влада знову підвищила вартість проїзду, проте без «драконівського», на думку громади, готівкового тарифу.

Зокрема, від 20 грудня 2018 року у місті діють диференційовані тарифи. У тролейбусах проїзд для власників персоніфікованої «Карти тернополянина» та неперсоніфікованого електронного проїзного коштує 5 грн. У разі оплати готівкою чи банківською карткою – 6 грн. У маршрутних автобусах – 6 грн у разі оплати будь-яким електронним квитком і 7 грн – при розрахунку готівкою та банківською карткою.

Також у міській раді оприлюднили розрахунки, на основі яких прийняли нині діючий тариф.

Громадські активісти, проте, висловили низку претензій щодо розрахунків.

Читайте також: Лайфхак як підняти ціну на проїзд до рекордної по Україні

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE