Politerno > Україна і світ > Віце-канцлер Австрії домовлявся з росіянкою про фінансування партії в обмін на держзамовлення

Віце-канцлер Австрії домовлявся з росіянкою про фінансування партії в обмін на держзамовлення

  • 18 Травня, 2019
  • 1157 Переглядів
  • Comments Off

Віце-канцлер Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе перед парламентськими виборами 2017 року обіцяв “багатій росіянці” угоди від австрійського уряду в обмін на фінансову підтримку передвиборчої кампанії.

Відеозапис розмови лідера ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) з жінкою, яка називала себе “племінницею одного російського олігарха”, потрапив до двох видань – Süddeutsche Zeitung та Spiegel.

Ця зустріч відбулася в липні 2017 році на віллі на Ібіці, в ній також брав учать ще один політик з FPÖ Йоганн Гуденус .

Так, австрійські ультраправі обговорювали з росіянкою можливий викуп нею 50% акцій впливового австрійського видання Kronen Zeitung. Політики вважали, що підтримка газети дозволить їм перемогти на виборах, отримавши не 27, а 34% голосів виборців.

В обмін на підтримку Штрахе запропонував жінці, щоби після перемоги FPÖ на виборах австрійська будівельна компанія Strabag більше не отримувала державних замовлень, а їх отримували компанії росіянки.

Крім того, жінка розповіла представникам ультраправої партії про намір інвестувати в Австрію 250 мільйонів євро незаконних грошей. Зокрема, вона та чоловік, який її супроводжує, говорять про намір купити популярну австрійську щоденну газету Kronen Zeitung, яка буде працювати в інтересах FPÖ. В обмін вони очікують від Штрахе та Гуденуса відповідної “подяки”. Під час розмови вона декілька разів наголосила, що йдеться про незаконні гроші, що не збентежило її співрозмовників.

Як зазначають журналісти, ця зустріч могла бути провокацією проти політиків.

У коментарі Spiegel Штрахе підтвердив факт розмови, але заявив, що вона була «суто приватною» і проходила «у розкутій атмосфері напідпитку».

Правопопулістська FPÖ за результатами парламентських виборів восени 2017 року ввійшла до коаліційного уряду Австрії. Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, активації співпраці з Росією, а також незаконно відвідували анексований Крим.

Не виключено, що нинішній скандал може значно вплинути як на обох керівників FPÖ, так і на позиції самої партії в країні, а також на результат виборів до Європарламенту.

Читайте також: Канцлер Австрії та соратниця Меркель продовжують виступати на підтримку “Північного потоку-2”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE