Politerno > Україна і світ > Верховний суд відхилив позов щодо указу про розпуск Ради

Верховний суд відхилив позов щодо указу про розпуск Ради

  • 27 Травня, 2019
  • 3829 Переглядів
  • Comments Off

Верховний суд 27 травня відмовив у відкритті провадження за позовом до президента Володимира Зеленського щодо визнання нечинним його указу про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів.

Про це пише у Facebook прес-служба суду.

Згідно з її повідомленням, причина відповідного рішення в тому, що розгляд такої справи відноситься до юрисдикції Конституційного суду.

“Верховний суд дійшов висновку, що за змістом положень ч. 2 ст. 147, ч. 1 ст. 150 Конституції України перевірка на предмет відповідності Конституції України всіх без винятку правових актів Верховної Ради України і Президента України належить до повноважень Конституційного суду України”, – йдеться в заяві суду.

Там нагадали, що позивач обґрунтував свої позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Ради і призначення позачергових виборів парламенту порушує його права як виборця і як самовисуванця кандидатом у нардепи, а саме “перешкоджає його планам на відпочинок влітку та участі у виборах народних депутатів України, як і планувалося, восени”.

У ВС пояснили, що Кодекс адміністративного судочинства регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб’єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів.

“У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень ВРУ та участь у цьому процесі президента України не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції”, – наголосили у Верховному суді.

Нагадаємо, станом на 25 травня до Верховного Суду надійшли вже три позовні заяви щодо визнання незаконним указу президента Володимира Зеленського про позачергові вибори до Верховної Ради.

21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8-го скликання.

Також президент написав звернення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про скликання 22 травня позачергового засідання парламенту. Він просить його сликати для внесення змін до закону про вибори народних депутатів.

22 травня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства, які передбачали запровадження пропорційної виборчої системи і зниження прохідного бар’єру до 3%.

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук вважає, що народні депутати провалили домовленості з Володимиром Зеленським

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE