Politerno > Україна і світ > США, Польща та Україна підписали газову угоду щодо зниження залежності від РФ

США, Польща та Україна підписали газову угоду щодо зниження залежності від РФ

  • 31 Серпня, 2019
  • 934 Переглядів
  • Comments Off

Представники США, Польщі та України підписали угоду щодо співпраці з метою посилення регіональної безпеки газопостачання.

Про це повідомляє УП

Уповноважений уряду Польщі у справі стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський заявив, що метою угоди є диверсифікація постачання газу в Україну, яка в цьому є залежною від Росії. Така можливість відкриється в момент розбудови терміналу зрідженого газу в Свіноусті та будівництва газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу з Норвегією. 

Відповідно до угоди, що у 2021 році Польща зможе постачати Україні 6 млрд кубометрів газу. За словами Наїмського, зараз Польща може постачати в Україну приблизно 1,5 млрд кубометрів газу.

“За два роки потужність газопорту в Свіноусті збільшиться на 50% – до 7,5 млрд. кубометрів. Завдяки цьому буде можливість приймати зріджений газ зі США, який придбає українська сторона, або Україна може купити газ у польської Нафтогазової компанії”, – зазначив він. 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк зазначив, що залежність від Росії має не лише економічні, але й політичні наслідки.

“Єдиний вихід – диверсифікувати постачання. Тому наступним кроком є можливість доступу до зрідженого газу з інших країн, перш за все зі США”, – заявив він. 

У свою чергу міністр енергетики США Рік Перрі підкреслив, що США допомагають Польщі зменшити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За його словами, за посередництвом Польщі зріджений газ може допомогти Україні уникнути загрози обмеження постачання російського газу.

Нагадаємо, 31 серпня президент Володимир Зеленський у Польщі провів зустріч із президентом цієї країни Анджеєм Дудою. Під час прес-конференції президентів України та Польщі Володимир Зеленський висловив готовність розблокувати дозволи на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE