Politerno > Україна і світ > “Слуги народу” підтримали спірну судову реформу Зеленського

“Слуги народу” підтримали спірну судову реформу Зеленського

  • 12 Вересня, 2019
  • 1099 Переглядів
  • Comments Off

Народні депутати підтримали в першому читанні президентський законопроект щодо діяльності органів суддівського врядування.

За закон №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування” проголосували 238 депутатів.

Жодна фракція, крім “Слуги народу”, не голосувала за законопроект

“Проти” голосували фракції “Голос”, “Європейська солідарність” та “Опозиційна платформа – За життя”.

Йдеться про зміни до законів “Про судоустрій і статус суддів”, “Про очищення влади” та “Про Вищу раду правосуддя”.

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

Як відомо, у посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.

Дипломати написали листа на ім’я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського. Вказується на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.

Нагадаємо, 12 вересня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №1035-2 “Про внесення змін до закону України “Про статус народного депутата України” та Регламент Верховної Ради України про припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України”.

Також стало відомо, що Верховна Рада 9 скликання вперше не зібрала потрібну кількість голосів “за” для прийняття рішення. 12 вересня депутати 248 голосами ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг.

Після цього голова парламенту Дмитро Разумков поставив на голосування пропозицію скоротити терміни підготовки до другого читання. Однак на цей раз у Раді не знайшлось 226 чи більше голосів для прийняття рішення. “За” проголосували 223 народних обранців, проти – 14, ще 61 – утримався.

При цьому найбільша парламентська фракція “Слуга народу”, до якої входить 251 депутат, дала 208 голосів “за”.

Перед цим журналісти повідомили, що депутати з фракції “Слуга народу” дуже незадоволені проектом закону №1038 про внесення змін до закону про статус народного депутата, яким пропонується позбавляти нардепів мандата за невходження у фракцію, а також за припинення членства у фракції.

Вдруге “слуги народу” провалили голосування за пропозицію їхньої ж фракції скасувати дію законів і актів радянського періоду на території України. За відповідний законопроєкт №1075 у четвер проголосували 214 народних депутатів. Кнопку “за” натиснули лише 210 представників “Слуги народу” з 251 і четверо позафракційних депутатів.

Читайте також: У команди Зеленського назріває перший масштабний конфлікт з підприємцями.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE