Politerno > Україна і світ > Суд затвердив мирову угоду між НБУ і компанією-поручителем Коломойського

Суд затвердив мирову угоду між НБУ і компанією-поручителем Коломойського

  • 18 Вересня, 2019
  • 980 Переглядів
  • Comments Off

У середу, 18 вересня, Центральний апеляційний господарський суд затвердив мирову угоду між Нацбанком і ТОВ “Арлан” – майновим поручителем за кредитами рефінансування “Приватбанку”.

повідомляє прес-служба НБУ.

Кінцевими бенефіціарами “Арлана” є колишні акціонери “Приватбанку” олігарх Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Ініціатором мирової угоди стало ТОВ “Аралан”. Компанія зобов’язалася погасити заборгованість “Приватбанку” за кредитом рефінансування у сумі, що дорівнює ринковій вартості іпотечного майна, стягнути яке вимагав Нацбанк у рамках судового процесу.

НБУ звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення нерухомого майна ТОВ “Арлан” у травні 2018 року. Це майно було передано у іпотеку в якості забезпечення зобов’язань “Приватбанку” за кредитом рефінансування. 13 лютого 2019 року суд задовольнив позов Нацбанку, однак “Арлан” оскаржив його в апеляції. Під час розгляду апеляції компанія Коломойського і Боголюбова запропонувала НБУ укласти мирову угоду.

Таким чином, НБУ уклав вже другу угоду з кредитним поручителем “Приватбанку”. В обох випадках, ними виступали компанії Коломойського.

Наприкінці травня Нацбанк і Приватбанк виграли судову справу за позовами Нікопольського феросплавного заводу і кіпрської компанії Тровелко Холдінгз Лімітід, які вимагали через суд звільнити їх від зобов’язань на суми 2,6 мільярди гривень і 143 мільйони гривень відповідно, по рефінансуванню, що НБУ видав Приватбанку.

28 серпня Господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду Нацбанку з АТ “Нікопольський завод феросплавів”. 6 вересня компанія достроково виконала умови угоди, погасивши заборгованість “Приватбанку” за кредитом рефінансування у сумі, що дорівнює ринковій вартості заставного майна заводу.

В 2018 році НБУ скерував до судів 148 позовів до Коломойського і 32 компаній, пов’язаних із ним, про стягнення близько 10 млрд гривень у рамках погашення кредитів рефінансування, наданих “Приватбанку” в 2008-2015 роках. Суди вже прийняли 21 рішення на користь НБУ на загальну суму 1,2 млрд гривень. У законну силу вступили 18 судових рішень. До органів Державної виконавчої служби скеровано виконавчі документи для примусового виконання рішень судів.

У той же час, Печерський суд Києва 20 квітня визнав недійсним договору про особисте поручительство Ігоря Коломойського за п’ятьма кредитами рефінансування.

Нагадаємо, у ніч на 17 вересня будинок Гонтаревих у Гореничах під Києвом спалили дотла. Поліція за записами камер відеоспостереження встановила,, що близько 03-ї ночі невідома особа перелазила через паркан домоволодіння.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що “той, хто замовив і виконав це у момент прибуття місії МВФ в Україну, – не просто підпалювач, він – ворог, який шкодить своїй державі”.

Президент Володимир Зеленський виступив із вимагою до правоохоронних органів оперативного розслідування обставин пожежі у будинку колишньої голови Національного банку Валерії Гонтаревої. Він зажадав від МВС і СБУ термінового втручання  в ситуацію.

У свою чергу олігарх Ігор Коломойський у коментарі “Українській правді” натякнув, що підпал будинку колишньої голови НБУ Валерії Гонтаревої може бути вигідний їй самій.

Напередодні видання Bloomberg повідомило про візит місії Міжнародного валютного фонду до Києва. У матеріалі йшлося, що Україна потребує 5 млрд доларів кредиту, щоб подолати складний період після парламентських і президентських виборів. Також видання звернуло увагу на зустріч президента Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським – колишнім власником державного “Приватбанку”.

Видання Financial Times присвятило матеріал можливій мировій угоді держави з Коломойським в рамках позови у зв’язку з націоналізацією “Приватбанку”. Після виходу публікації прем’єр-міністр Олексій Гончарук заперечив переговори з олігархом на цю тему. Однак Коломойський стверджує, що переговори тривають, і він розраховує на 2 млрд доларів компенсації. При цьому олігарх не уточнив, з ким саме ведуться переговори.

17 вересня українські євробонди на західних біржах подешевшали на 1,8-2% при тому, що до цього вони демонстрували рекордне зростання. Падіння відбулось на тлі серії публікацій про Україну в західних виданнях, які могли вплинути на настрої трейдерів.

Читайте також: Пробачити мільярди олігархові. Що означає “компроміс по Приватбанку”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE