Politerno > Україна і світ > Коломойський подав 5 нових позовів проти НБУ – джерела

Коломойський подав 5 нових позовів проти НБУ – джерела

  • 26 Квітня, 2019
  • 1210 Переглядів
  • Comments Off

Олігарх Ігор Коломойський 19 квітня подав 5 нових позовів до Господарського суду Києва проти Національного банку і Приватбанку.

Про це виданню “НВ Бізнес” стало відомо з джерел в юридичних колах. Непрямим підтвердженням є одне з проваджень в реєстрі судових рішень.

У позовах оскаржуються п’ять кредитних договорів і його особиста порука за ними.

За даними видання, перші слухання пройдуть в суді 10, 22 і 23 травня.

Юристи пояснюють такий хід з боку екс-власника Приватбанку бажанням підстрахувати рішення Печерського суду, яке було прийнято 20 квітня, задовольнивши позов Коломойського щодо розірвання договору особистої поруки за кредитами рефінансування, виданих Приватбанку НБУ на суму 9,2 млрд грн.

“Подача Ігорем Коломойським нових позовів до Господарського суду Києва про визнання недійсним його поручительства перед НБУ за кредитами рефінансування Приватбанку, серед іншого, може свідчити про обізнаність його юристів щодо відсутності правових наслідків, на які розраховував позивач при зверненні до суду”, – пояснили сенс нової судової атаки в юридичній компанії Asters.

“І найголовніше, це може свідчити про наявність достатніх правових підстав для обов’язкового скасування рішення Печерського районного суду Києва, оголошеного 20 квітня, яким був розірваний договори особистого поручительства Ігоря Коломойського, в апеляційному порядку”, – пояснили юристи.

Неприйняття Печерським районним судом Києва правових аргументів банку може підтверджувати нехтування правовими висновками Верховного Суду, вважають в Asters.

“Ці висновки є обов’язковими для застосування, наприклад, про неможливість розірвання договорів поруки з заявлених підстав. Подібні позови підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, а відповідно Печерський суд був зобов’язаний припинити провадження у справі за позовом Коломойського”, – повідомляє видання.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Громадський рух “Чесно” заявив, що колегія суддів, яка визнала незаконною націоналізацію “ПриватБанку” та задовольнила позов мільярдера Ігоря Коломойського до Нацбанку та Кабінету міністрів, недоброчесна.

18 квітня на засіданні РНБО керівник держави закликав прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів для того, щоб перезапустити Окружний адмінсуд столиці, який ухвалив рішення щодо Приватбанку. Також СБУ та Генпрокуратурі було доручено оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів за неправосудне рішення.

У Зеленського так відреагували на рішення щодо “Привату”: То, хто маріонетка Коломойського?

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман впевнений, що рішення про визнання націоналізації Приватбанку незаконною буде оскаржене.  

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова на прес-брифінгу заявила, що колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський не отримає компенсацію за націоналізацію фінансової установи, оскільки не зможе довести в суді факт заподіяння йому збитків.

19 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва у повній мірі задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру Приватбанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, який денаціоналізував Приватбанк, заявив, що президент Петро Порошенко не мав права доручати силовикам перевірку суддів цієї установи.

20 квітня Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки олігарха і колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського по кредитах рефінансування банку, отриманим до входження держави в капітал “Привату” на суму 9 мільярдів гривень.

Олігарх Ігор Коломойський розповів, у чому була вигода Петра Порошенко при націоналізації Приватбанку і назвав президента своєю маріонеткою.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE