Politerno > Україна і світ > Коломойський виграв третій суд у справі Приватбанку

Коломойський виграв третій суд у справі Приватбанку

  • 20 Квітня, 2019
  • 1467 Переглядів
  • Comments Off

Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки олігарха і колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського по кредитах рефінансування банку, отриманим до входження держави в капітал “Привату” на суму 9 мільярдів гривень.

Як повідомляє “Ліга.Фінанси” з посиланням на прес-службу НБУ, третє рішення на користь Коломойського по Приватбанку суд ухвалив 20 квітня.

Як заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук, сьогоднішнє рішення суду на користь Коломойського не набрало чинності. 

Відповідно до повідомлення, у 2015 році Коломойський уклав з НБУ договори особистої поруки про погашення п’яти кредитів рефінансування Приватбанку, отриманих за період 2008-2014 рр.

“Фактично, він взяв на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн. Коломойський продемонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов’язання добровільно, незважаючи на важкі наслідки, які українська держава вимушено зазнала внаслідок його дій”, – йдеться у заяві Нацбанку.

“Щоб уникнути солідарної відповідальності, у вересні 2017 року він звернувся до суду з вимогою розірвати вказані договори поруки”, – зазначив Григорчук.

За його словами. чергове рішення суду “створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому”.

“Це рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях по відшкодуванню збитків, заподіяних банку і державі колишніми власниками Приватбанку”, – додав Григорчук.

Як повідомлялось, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

18 квітня на засіданні РНБО керівник держави закликав прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів для того, щоб перезапустити Окружний адмінсуд столиці, який ухвалив рішення щодо Приватбанку. Також СБУ та Генпрокуратурі було доручено оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів за неправосудне рішення.

19 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва у повній мірі задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру Приватбанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, який денаціоналізував Приватбанк, заявив, що президент Петро Порошенко не мав права доручати силовикам перевірку суддів цієї установи.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE