Politerno > Україна і світ > Трамп заперечує, що сказав щось “не те” Зеленському – Байден вимагає стенограму

Трамп заперечує, що сказав щось “не те” Зеленському – Байден вимагає стенограму

  • 21 Вересня, 2019
  • 1020 Переглядів
  • Comments Off

Президент США Дональд Трамп стверджує, що не пропонував керівнику іноземної держави, ймовірно президенту Володимиру Зеленському, щось таке, на що міг поскаржитись співробітник розвідки.​

Про це інформує AFP.

Як повідомляли американські ЗМІ, невідомий співробітник американської розвідки подав офіційну скаргу на Трампа на підставі даних про те, що президент США дав якусь “обіцянку” зарубіжному лідеру. Більшість видань вважають, що мова йде про вимогу Трампа до Зеленського, якому він дзвонив у липні цього року, з метою сприяння в розслідуванні проти сім’ї Байдена.

Газета The Wall Street Journal також повідомила, що Трамп за час дзвінка Зеленському в липні вісім разів закликав президента України співпрацювати з його особистим адвокатом Рудольфом Джуліані з питання про розслідування проти сина Байдена Хантера, який входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma.

Звинувачення Трампа призвело до конфронтації між Конгресом, у якому демократи вимагають оприлюднити скаргу, й адміністрацією президента, яка заборонила показувати її законодавцям.

На протязі усього дня 20 вересня Трамп заперечував обвинувачення у свій бік. У своєму Твіттері президент запевнив, що у нього була “ідеальна” розмова. При цьому Трамп не сказав, з ким говорив і про що.

На питання журналістів про інформатора Трамп відповів, що це “таємний інформатор”, але відразу ж зазначив, що не знає, хто це міг бути.

Про свою розмову, в якій, згідно зі скаргою “інформатора”, він сказав щось не те, Трамп відгукнувся як про “цілком адекватну”.

Крім того, 19 вересня Трамп написав у Твіттері: “Хіба можна повірити, ніби я сказав щось невідповідне іноземному лідеру у розмові, яку могли слухати багато сторонніх. Я завжди дію належним чином і лише на користь США!”.

Водночас, міністр закордонних справ Вадим Пристайко 20 вересня заявив “Громадському“, що Трамп не тиснув на Зеленського під час телефонної розмови.

За його словами, Україну намагаються втягнути в протистояння між республіканцями і демократами в США.

“Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що ніякого тиску не було. Розмови бувають різні, лідери мають право обговорити всі проблеми, які існують. Ця розмова була довгою, була дружня, і вона торкалася багатьох питань, іноді на які треба було мати доволі серйозні відповіді”, – сказав Пристайко.

Комітет з питань розвідки Палати представників США заслухав генерального інспектора розвідувального співтовариства Майкла Аткінсона з приводу скарги співробітника його відомства після розмови президента Дональда Трампа нібито з українським колегою Володимиром Зеленським.

Слухання відбувались у закритому режимі. Представники комітету впродовж трьох годин ставили запитання Аткінсону, проте він ухилявся від відповідей.

У свою чергу колишній віце-президент США і головний конкурент Трампа на президентських виборах 2020 року Джо Байден закликав  президента оприлюднити розшифровку телефонної розмови зі своїм колегою з України Володимиром Зеленським.

Байден у відповідь на повідомлення американських ЗМІ опублікував заяву на своїй сторінці в Твіттері, в якій він звинувачує Трампа в зловживанні владою і підриві національної безпеки Сполучених Штатів на догоду своїм політичним інтересам.

Крім того, колишній віце-президент США обвинуватив Трампа в тиску на суверенну країну – Україну, яка “все ще перебуває під прямим ударом Росії”.

“Щонайменше, Трампу слід негайно надати стенограму дзвінка, про який йдеться, і дозволити американському народу самому судити (про зміст розмови – ІФ), а також доручити офісу директора Національної розвідки перестати блокувати (скаргу на Трампа – ІФ) і представити повідомлення інформатора Конгресу США “, – йдеться в заяві Байдена.

Нагадаємо, 10 травня персональний адвокат американського лідера Рудольф Джуліані заявив, що планує приїхати в Україну, щоб умовити новообраного президента країни Володимира Зеленського не припиняти розслідування справ, в яких зацікавлений Дональд Трамп. Він також збирався розповісти Зеленському, що знає про людей з його оточення.

Але Джуліані скасував анонсований раніше візит до України для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Адвокат заявив, що він би опинився у “середовищі людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами Сполучених Штатів, і в одному випадку вже засудженої особи, яка була залучена до допомоги демократам у розслідуванні 2016 року”.

Джуліані також відзначив, що колишній віце-президент США Джо Байден, який зараз лідирує у рейтингу демократів-кандидатів у президенти країни, неправомірно тиснув на президента України Петра Порошенка і парламент країни у березні 2016 року, вимагаючи звільнити генпрокурора Віктора Шокіна.

У лютому 2018 року стало відомо, що донька екс-генпрокурора Віктора Шокіна Аліна, яка є громадянкою США, навіть мала намір подати до суду на екс-віце-президента Джо Байдена через його тиск на владу України щодо відставки батька.

Водночас син Байдена, Хантер, був членом правління української газової компанії Burisma Holdings, якою володів олігарх Микола Злочевський, дії якої розслідувалися цим самим прокурором.

Разом з тим, The New York Times повідомила, що візит Джуліані було скасовано після різких звинувачень демократів у тому, що нібито адвокат шукає зовнішньої підтримки перед виборами президента США 2020 року.

“Вони кажуть, що я втручався у вибори – смішно”, – зазначив Джуліані.

Також стало відомо, що адвокат президента США Дональда Трампа неодноразово зустрічався із генпрокурором Юрієм Луценком, щоб обговорити розслідування справи компанії Burisma Group, де працював син Джо Байдена.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE