Politerno > Україна і світ > Верховна Рада запустила процедуру ліквідації Держгеокадастра

Верховна Рада запустила процедуру ліквідації Держгеокадастра

  • 14 Листопада, 2019
  • 1854 Переглядів
  • 0

Народні депутати на засіданні у четвер, 14 листопада, у першому читанні проголосувавли за повернення в управління місцевим громадам державні землі за межами населених пунктів, а також запустили ліквідацію Держгеокадастру.

Відповідний законопроєкт №2194 в першому читанні підтримало 272 депутатів, пише Економічна правда.

Слуга народу – 230; Батьківщина – 0; Голос – 17; Опозиційна платформа “За життя” – 0; За майбутнє – 9; Позафракційні – 16 ; ЄС – 0

Законопроект передбачає, що Держгеокадастр буде позбавлений контролюючих функцій, а функція контролю за самовільне зайняття земель перейде до сільськиих, селищних та міських рад, за екологічні порушення – до Державної екологічної інспекції, інші контролюючі функції – облдержадміністраціям.

Документ пропонує зобов’язати орендодавця повідомляти в письмовій формі цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких він продається.

Дарувати землі дозволяється виключно особам першого та другого ступеня споріднення (подружжя, батьки, діти, брати, сестри та ін). Заборонено внесення земельної ділянки до статутного капіталу без згоди особи, яка має переважне право.

Законопроект передбачає, що при отриманні договорів про відчуження землі нотаріуси зобов’язані перевіряти дотримання переважного права, в разі продажу ділянки з порушенням цього права орендар може пред’явити до суду позов про переведення на нього прав і обов’язків покупця.

Передбачається, що контроль за дотриманням обмежень щодо концентрації земель здійснюватиме Антимонопольний комітет. Планується впровадити систему збору й аналізу даних, а також моніторингу земельних відносин на основі даних Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, Держземкадастру, системи електронних торгів.

Кабінет міністрів буде наділений повноваженнями забороняти придбання у власність земельних ділянок сільгосппризначення, розміщених ближче ніж 30 км до кордону України, юрособам, чий кінцевий бенефіціар є іноземцем, або особам без громадянства.

Крім цього, пропонується надати можливість подавати заявку про внесення відомостей до кадастру в електронній формі, документація із землеустрою буде перевірятися лише на фінальному етапі при внесенні ділянки до Держземкадастру. Органам місцевого самоврядування буде надано прямий доступ до кадастру. Крім того, буде передбачено спрощений порядок визначення меж громад, єдине – узгодження з суміжними громадою.

Документація із землеустрою та відомості про оцінки земель стануть публічними.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада прийняла у першому читанні та за основу проєкт закону №2178-10 від “Слуги народу” щодо продажу сільськогосподарської землі.

Читайте також: Ініціатива Зеленського про народовладдя: КС хоче конкретизації

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE