Politerno > Україна і світ > Український кіберальянс відмовився співпрацювати з владою через обшуки (Відео)

Український кіберальянс відмовився співпрацювати з владою через обшуки (Відео)

  • 26 Лютого, 2020
  • 1154 Переглядів
  • 0

Після обшуків в “Українському кіберальянсі”, фахівці організації відмовляється співпрацювати з українською владою. 

Допомогу державним органам у сфері кібербезпеки може бути відновлено лише після закриття кримінальних проваджень і вибачень, заявили представники УКА на пресконференції в Києві 26 лютого.

В організації вважають необґрунтованими обшуки, які кіберексперів провели в рамках розслідування справи про злом табло в Одеському аеропорту.

“Нас звинувачують як групу людей. Тобто, ми сиділи всі за клавіатурою і писали повідомлення”, – заявив експерт УКА Андрій Перевезій.

На пресконференції нагадали, що експерт з кібербезпеки Олександр Галущенко, до якого приходили з обшуком у вівторок, ще рік тому передав Службі безпеки України інформацію про уразливості ресурсів Одеського аеропорту. Він також спілкувався на цю тему з керівництвом аеропорту. В УКА пояснили, що СБУ не може в наказному порядку примусити керівництво підприємства “залатати діри” у системі безпеки, так як цей об’єкт не є державним.

“Вчора було дуже гостре бажання передати всі знайдені вразливості в міжнародну систему безпеки польотів. Результат цього був один єдиний – одеському аеропорту б заборонили приймати міжнародні рейси… Але тоді б постраждали прості одесити. Тому що ті, хто замовили обшуки – вміють самі літати. На чартерах”, – зазначив Перевезий.

Він також заявив, що якби хакери повідомляли про уразливості відразу в міжнародні інституції, а не українській владі, то Євросоюз міг би позбавити Україну безвізового режиму.

Кіберексперти також висловили обурення у зв’язку з тим, що правоохоронці в ході обшуків вилучали у них техніку, включаючи Wi-Fi роутери. Хоча закон зобов’язує їх не вилучати носії інформації, а копіювати. Слідчий пояснив відмову від копіювання відсутністю носія необхідної ємності.

Представники УКА також розповіли, що перед обшуком у них відключився бездротовий інтернет і перестали працювати мобільні телефони. У той час, як телефон слідчого працював. Це може свідчити про використання правоохоронцями засобів радіоелектронної боротьби.

Кіберексперты також запевнили своїх інформаторів, що кіберполиция і СБУ не зможуть зламати зашифровану інформацію. А також припустили, що саме ці дані, а не розслідування інциденту в Одеському аеропорту, стали справжньою причиною обшуків в активістів “Українського кіберальянса”.

Нагадаємо, Україна посіла 12 місце у рейтингу країн за уразливостю від мереж пристроїв, інфікованих шкідливим програмним забезпеченням. 

Також ми повідомляли, що керівництво кіберполіції в Полтавській області направило одному з інтернет видань листа, з якого зрозуміло, що влада регулярно намагається законодавчо запровадити цензуру в інтернеті. У даному випадку пропонується давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там «бекдор».

Читайте також: Проти Коломойського, на користь Ахметова. Як Зеленський взявся рятувати вуглепром

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE