Politerno > Україна і світ > У Держдепі звинуватили “1+1” і Медведчука у поширенні фейку “про лабораторії” в Україні

У Держдепі звинуватили “1+1” і Медведчука у поширенні фейку “про лабораторії” в Україні

  • 6 Травня, 2020
  • 862 Переглядів
  • 0

Телеканал “1+1”, показавши у своєму етері сюжет про нібито роботу “американських біолабораторій” в Україні, повторив фейк російської пропаганди.

Про це заявив Джордж Кент, чиновник Держдепу США, відповідальний за відносини з Україною, під час онлайн-дискусії “Зміцнення відносин США із Східною Європою під час пандемії” 6 травня, передає “Європейська правда“.

За його словами, цю історію в Україні “ввів у гру” народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого Кент назвав “улюбленим українцем Путіна”.

За його словами, коли приватний телеканал повторює брехню, це свідчить про брак журналістської цілісності.

“Я думаю, кожен повинен запитати у них (про відповідальність – ред.), але це не те питання, що США будуть піднімати на урядовому рівні, це приватне медіа. І це підкреслює важливість мати активну незалежне розслідувальне медіа – в кожній країні”, – резюмував Кент.

27 квітня телеканал “1+1” у своєму проєкті “Секретні матеріали” розповів, що в Україні “секретно” працюють біологічні лабораторії США, які нібито можуть бути причетні до розробки зброї і спалахів підозрілих хвороб.

15 квітня на сайті партії “Опозиційна платформа – За життя” з’явилося звернення Віктора Медведчука до президента та керівників МОЗ, СБУ і прем’єр-міністра, в якому стверджувалося, що в Україні діють 15 військових біолабораторій”.

Як відомо, в рамках програми зі зниження біологічної загрози Міністерства оборони США в Україні з 2019 року розпочало будівництво двох лабораторій – в Києві та Одесі. Про це повідомили в Посольстві США в Україні.

“Програма щодо зниження біологічної загрози Міністерства оборони США працює з урядом України над консолідацією і знешкодженням патогенних мікроорганізмів і токсинів, що викликають стурбованість, на українських державних об’єктах, в той же час дозволяючи проводити мирні дослідження і розробку вакцин. Ми також працюємо з нашими українськими партнерами для забезпечення того, щоб Україна могла виявляти і повідомляти про спалахи, викликані небезпечними патогенними мікроорганізмами, перш ніж вони представлятимуть загрозу безпеці або стабільності. Наші спільні зусилля допомагають запобігти потраплянню небезпечних патогенів в чужі руки”, – зазначили у посольстві.

В 2016 році Міністерство охорони здоров’я України та Державна служба України з безпеки харчових продуктів та захисту споживачів підписали меморандум про приєднання до багатонаціональної робочої групи з метою зміцнення глобальної безпеки в області охорони здоров’я і створення добре функціонуючих мереж епіднагляду за хворобами на сході. Крім того, щорічно проводиться Український регіональний симпозіум з дослідження здоров’я, в якому беруть участь учасники SWMP і багато інших. У 2019 році Симпозіум зібрав у цілому 553 учасники і 446 презентацій.

В даний час виконавчими агентами Програми зменшення біологічної загрози в Україні є Міністерство охорони здоров’я, Державна служба України з безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів, Національна академія аграрних наук і Міністерство оборони.

Серед недавніх досліджуваних проектів в посольстві США в Україні відзначають вивчення перенесення інфекцій перелітними птахами над Україною; Поширеність вірусу геморагічної лихоманки і хантавірусів, діагностика пацієнтів з підозрою на лептоспіроз; Поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на домашніх свиней і диких кабанів в Україні. Створення потенціалу для вивчення процесу передачі вірусу АЧС шляхом визначення характеристик ізолятів вірусів за допомогою секвенування геному і філогенетичного аналізу; Біологічний нагляд за АЧС та регіональна оцінка ризику АЧС: обстеження на місцях.

 Читайте також: Тенденції громадської думки квітня 2020 року: про що говорять останні соцопитування


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE