Politerno > Україна і світ > The Jamestown Foundation: Росія може піти на нову агресію проти України через брак води в Криму

The Jamestown Foundation: Росія може піти на нову агресію проти України через брак води в Криму

  • 26 Травня, 2020
  • 949 Переглядів
  • 0

Брак води в Криму може призвести до нової військової агресії Росії проти України. 

Про це пишуть аналітики американського центру The Jamestown Foundation .

Вони зазначають, що ситуація з водою на окупованому півострові досягла критичного рівня, що створює потенційну загрозу для початку нової війни між Україною і Росією.

Американські експерти нагадали, що до 2014 року вода в Крим поставлялася з Дніпра, однак після анексії півострова Росією, цей канал передачі води був перекритий.

«Кримський півострів довгий час страждав від нестачі води, але зараз все це ускладнюється все частішими зимами з невеликим або нульовим дощем, або снігом. За останні кілька місяців в умовах російської окупації ці труднощі стали критичними», – цитує повідомлення центру «Радіо Свобода».

За даними видання, в даний час в Криму частина з 22 водосховищ пересохли повністю, а решта лише на третину заповнені водою. При цьому в Україні наполягають на тому, що подача води в Крим можлива тільки після повернення півострова до складу України.

«Така принципова позиція може стати для Росії вагомою причиною, щоб почати військові дії проти України, якщо криза з водою ще більше посилиться», – попереджають аналітики.

Юрій Смілянський з Київського Інституту стратегічних чорноморських досліджень стверджує, що не тільки у Криму не вистачає води і він втрачає будь-які шанси врятувати ситуацію самостійно, але окупаційна влада часто піднімає це питання, щоб чинити тиск на Київ через Європу.

Він зазначає, що те, що говорять московські ЗМІ про воду для Криму, йде паралельно із зусиллями Москви щодо розширення свого контролю в інших частинах України. Коли Путін вторгся на українську територію в 2014 році, він очікував захопити набагато більшу її частину, ніж зумів, включаючи місця, звідки історично Крим отримував свою воду. Ця модель ставить питання про те, чи відображає нинішня «істерія» в Криму з приводу нестачі води тільки цю пряму проблему, чи все ж передбачає новий крок Росії проти України.

Нагадаємо, перші спроби почати дискусію з приводу поставок води ініціювали депутати від “Слуги народу”, згодом новопризначений прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що воду в окупований Крим треба подавати, бо там живуть українці, а Крим — це Україна.

На початку березня в Криму відбулися обшуки в помешканнях кримських татар в окупованому Криму у Бахчисарайському районі. Як заявив адвокат Микола Полозов, обшуки пов’язані з тим, що Кремль збирається вимагати в України поставок дніпровської води в Крим.

Такж ми повідомляли, що посольство Швеції в Україн заявило, що згідно з міжнародно-правовим зобов’язаннями, Росія відповідальна за зупинку пандемії коронавірусу на окупованих територіях Криму і Донбасу, а ЄС повинен зберігати єдність в питанні санкцій, введених за агресію проти України.

Наприкінці березня за 50 кілометрів від міста Феодосія в окупованому Криму в Чорне море 25 березня впав російський винищувач Су-27, повідомляють російські інформагенції. У наступну хвилину був зафіксований сигнал аварійного маяка в цьому районі, повідомила пресслужба військового відомства Росії, передає Радіо Свобода.

Представниця кримськотатарського народу Еміне Джапарова стане першою заступницею міністра закордонних справ України і першою представницею кримськотатарського народу в українській дипломатії.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE