Politerno > Тернопільщина > Врятувати Труша. Чому соратники Порошенка так міцно дружать із ставлеником Зеленського

Врятувати Труша. Чому соратники Порошенка так міцно дружать із ставлеником Зеленського

  • 7 Липня, 2020
  • 2701 Переглядів
  • 0

У понеділок, 6 липня, на четвертому пленарному засіданні депутати Тернопільської обласної ради заслухали звіт голови Тернопільської облдержадміністрації Володимира Труша.

Раніше ми писали, що цей звіт міг і не відбутися, так як, за нашими даними, глава держави Володимир Зеленський розглядає можливість звільнення неефективного голови Тернопільської ОДА. Та все ж неприємна для івано-франківського «парашутиста» мить настала. Зі звільненням затягнули, звітувати Трушу все ж довелося.

Кількагодинні суперечки та взаємні звинувачення облдепів у підсумку дали невтішний для Володимира Любомировича результат. За визнання роботи адміністрації задовільною проголосувало лише 14 з 64 депутатів – очільник ОДА не отримав від обласного парламенту вотуму довіри.

Слід зазначити, що на захист Володимира Труша повстала частина фракції БПП на чолі зі Степаном Барною, чого і слідувало було очікувати, так як ні для кого на Тернопільщині не є секретом, що існує підкилимна кооперація між обласною командою п’ятого президента та призначеним з Києва чиновником. Підтримали губернатора 7 соратників Петра Порошенка.

Після кадрового злету з позиції голови Рогатинської РДА до очільника Тернопільської ОДА Володимиру Трушу на новому місці запропонували дружбу з нібито контрольованою порошенківцями обласною радою і навіть запевнили, що жодної потреби у кадровій чистці в облдержадміністрації немає, мовляв, там усі на потрібних місцях. Більше того, нові друзі Володимира Любомировича запропонували йому ряд призначень, які він залюбки погодив. Таким чином першим заступником голови ОДА став соратник Степана Барни, його колишній зам – Олег Валов. Як результат – тендери на ремонти доріг опинилися в руках потрібних людей. Втім, не дорогами єдиними… Мова йде і про інші цікаві сфери, у яких свою вигоду мала попередня обласна влада і які тепер отримали покровительство нового керівника. Та й з силовиками якось потрібно ситуацію «розрулювати» – кримінальні справи нікуди не ділися і з ними щось потрібно робити.

За минулої влади Олег Валов працював заступником голови Тернопільської ОДА з питань децентралізації та формування нових об’єднань територіальних громад. Правда, запам’ятався рядом скандалів у профільній тематиці, коли взірцева Трибухівська ОТГ, яка стала однією із найуспішніших в області, реалізувавши десятки масштабних проектів та піднявши на новий рівень життя місцевих мешканців, була визнана “неперспективною” командою Валова-Барни. Загалом, негативні наслідки діяльності Олега Володимировича громади Тернопільщини відчули повною мірою, про що неодноразово заявляли під час протестних акцій.

Також, за час своєї попередньої роботи в облдержадміністрації, він запам’ятався тим, що підписав поділ доріг на сорокаметрові ділянки для уникнення публічних закупівель під час їх ремонту. Тоді ця тема прогриміла на усю країну і найбільше “гуль” від неї набили голови УКБ Віктор Кузяк та САД Богдан Юлик. Втім, про людину, яка підмахнула документ «тернопільським Остапам», усі забули.

На президентських виборах 2019 року Олег Валов активно агітував за Петра Порошенка і висміював кандидатуру Володимира Зеленського.  Після перемоги останнього, Валов відкрито вів агітаційну кампанію за висуванця Європейської солідарності у 165 виборчому окрузі Тараса Юрика під час парламентських виборів. Разом вони навідувались до священників, керівників закладів освіти та інших бюджетних установ. Одним словом, працювали проти кандидата від влади, використовуючи старий адмінресурс.

Та повернемося до сесії, на якій Трушу показали «червону картку» і на якій стало зрозуміло, що молодого керманича «розвели» більш досвідчені партнери по негласній коаліції, так як ні про яку контрольованість ними облради мова йти не може.

Показовим виявилося голосування і за звернення щодо недовіри владі по так званому «земельному закону». Питання, ініційоване “батьківщинцем” Василем Деревляним, не набрало необхідної кількості голосів – знову таки, не проголосувала БПП, кістяком якої є потужне аграрне лобі. Лише 22 обласних депутата підтримали це звернення – Степан Барна і Ко знову підіграли Володимиру Трушу, хоча сам екс-голова ОДА запевняв перед голосуванням, що підтримає дане звернення.

У підсумку, вже без конспірологічних версій, маємо союз призначеного президентом Зеленським голови ОДА Володимира Труша із командою експрезидента Петра Порошенка в Тернопільській області. Якщо раніше ЗМІ і політики, як то Богдан Яциковський з партії Олега Ляшка, лише здогадувалися про певні моменти такої співпраці, то після останньої сесії останні сумніви відпали. Тільки от що про таку «любов» думає центральна влада, у той час як Петро Порошенко оголосив, по суті, відверту війну президентові, сказати важко. Напевно глава держави не дуже зрадіє, коли взнає, що його ставленик в Тернопільській області завів «інтрижку» з командою головного опонента. Інше питання, котре повинно зацікавити Київ – а що ж об’єднало цих дві групи і чи не паде тінь від такої кооперації саме на президента.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE