Politerno > Україна і світ > Міністр економіки Петрашко лобіював інтереси монополіста “Тедіс” і має бути звільнений, – Качура. Відео

Міністр економіки Петрашко лобіював інтереси монополіста “Тедіс” і має бути звільнений, – Качура. Відео

  • 4 Вересня, 2020
  • 1014 Переглядів
  • 0

Нардепи фракції “Слуга народу” обговорюють питання відставки міністра економічного розвитку Ігоря Петрашка, який міг лобіювати легалізацію монополії компанії “Тедіс-Україна” на тютюновому ринку.

Про це сьогодні в інтерв’ю журналістам перед засіданням Верховної Ради повідомив народний депутат від партії “Слуга народу” Олександр Качура.

“Потрібно визнати, що є прогалини в роботі економічного блоку уряду. Ми незадоволені роботою міністра економічного розвитку Петрашка. Мій досвід взаємодії з ним такий: він саботував організацію роботи робочої групи з боротьби з тютюновими монополістами, робив усе, щоб величезні тютюнові корпорації не платили податки в Україні. Саме Петрашко вносив на розгляд КМУ проєкт постанови про фактичну легалізацію тютюнової монополії. Він хотів зробити національного тютюнового оператора, і під заявлені критерії підходила тільки одна юридична особа – “Тедіс-Україна”. Я бачу, що людина на місці міністра займається не тим, чим потрібно. Це був лобізм? Так, лобізм. Чи потрібно у зв’язку з цим проводити кадрові зміни? Я впевнений, що так. Більше того, після звільнення, я не відкидаю, будуть ще й кілька кримінальних справ”, – сказав Качура.

Він також додав, що, за його даними, Ігор Петрашко вже зібрав речі і поінформував підлеглих про те, що “йому недовго залишилося”.

Нагадаємо, народний депутат від партії Слуга народу Андрій Холодов кілька разів заявляв про те, що міністерство економіки зриває роботу робочої групи, яка має контролювати виконання Меморандуму, підписаного між виробниками сигарет і Кабінетом Міністрів України в грудні 2019 року. За словами Холодова, з березня до липня Міністерство жодного разу не проводило засідання.

Коли ж засідання нарешті відбулося, депутати Холодов і Юрченко заявили про те, що на робочій групі головує представник тютюнового бізнесу, а заступник міністра Світлана Панаіотіді виступала там на боці тютюнових компаній і не поставила жодного питання про виконання зобов’язань тютюнових корпорацій за Меморандумом.

Також Антимонопольний Комітет України звинувачує компанію “Тедіс-Україна” та 4 найбільших виробників сигарет – компанії Філіп Морріс, Брітіш Амерікан Тобакко, ДжейТіАй та Імперіал Тобакко в картельній змові, на компанії накладено штраф у 6,5 мільярда гривень.

Три із чотирьох компаній-виробників уже виплатили штраф до державного бюджету.

Питання про несплату податків тютюновими компаніями також розглядається Тимчасовою слідчою комісією з розслідування махінацій у податковій та на митниці.

Нагадаємо, наприкінці липня Володимир Зеленський пообідав з Борисом Кауфманом, який не заплатив штраф до бюджету у 3.4 мільярда гривень, і, ймовірно, просуває на пост глави Одеської ОДА Сергія Гриневецького.

15 липня Господарським судом Києва було відкрито провадження за позовом АМКУ до монополіста ринку дистрибуції тютюнових виробів в Україні – ТОВ “Тедіс Україна” і чотирьох груп компаній виробників тютюнових виробів про стягнення накладених штрафів на загальну суму 6,5 млрд грн.

24 липня група компаній “Імперіал Тобакко”, до якої входять “Імперіал Тобакко Юкрейн” і “Імперіал Тобакко Продакшн Україна”, сплатила накладений АМКУ штраф на загальну суму майже 460 млн гривень.

На початку липня голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв написав заяву спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову про відкликання своєї заяви про відставку.

За даними редактора Цензор.нет Юрія Бутусова, заяву про відставку Терентьєв написав в Офісі президента під тиском самого Володимира Зеленського.

Бутусов заявив, що на звільненого з посади голову АМКУ тиснули з відставкою, бо президент Володимир Зеленський став на бік цигаркового монополіста “Тедіс”.

 
Діліться у соцмережах:


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE