Politerno > Україна і світ > Путін, можливо, хоче закінчити війну, треба йому допомогти зберегти обличчя – Арестович

Путін, можливо, хоче закінчити війну, треба йому допомогти зберегти обличчя – Арестович

  • 5 Листопада, 2020
  • 777 Переглядів
  • 0

Існують ознаки того, що президент РФ Володимир Путін хоче завершити війну на Донбасі і готовий відвести війська, але треба знайти спосіб, щоб він зберіг обличчя.

“Є певні ознаки, які дають підстави обережно казати про те, що Путін, можливо, хоче закінчити цю війну. Якщо такий варіант дійсний, але це поки гіпотеза, то йому треба знайти шлях, який дозволить зберегти йому обличчя. Просто вивести війська під тиском української сторони і ОБСЄ – це неприйнятне для Путіна. Він втратить рейтинги”, — сказав він.

За словами Арестовича, Контактна група є “серйозним дипломатичним майданчиком дуже високого рівня” і під час переговорів необхідно говорити дипломатично.

“За цими дипломатичними формулюваннями криється, насправді, доволі жорстка наша позиція. Ми, наприклад, вимагаємо від державних органів Російської Федерації, зокрема, Держдуми, скасувати їхні постанови по Україні. Наприклад, щодо отримання російського громадянства жителями ОРДЛО і так далі, там цілий пакет. Якщо вони вимагають від нас внесення змін до нашого законодавства, то ми вимагаємо змін у їхньому законодавстві. У нас доволі жорстка позиція”, — зазначив Арестович.

Речник української делегації також пояснив заяву глави української делегації Леоніда Кравчука про те, що на початку 2021 року російські війська підуть з Донбасу.

“Існує нагальна потреба виконувати домовленості, а є технічні питання, наприклад, утримування полонених, розмінування, гуманітарний аспект, то всі три сторони – ОБСЄ, ми і росіяни – досягли домовленостей, що ми запропонуємо більш конкретний план дій щодо виконання того, про що домовилися з 2016 року. Це наш план. Там є пропозиції, позиція та інтереси української сторони. Вони пропонують свій план, а 10 листопада ОБСЄ надасть свою думку щодо обох планів на засіданні ТКГ”, — розповів він.

Арестович зазначив, що в ОБСЄ зараз вивчають документи.

“Коли ми кажемо про завершення війни на початку року, це означає, що ми даємо можливості і ОБСЄ, і росіянам внести власні пропозиції щодо кожного пункту і викласти власну позицію, зберегти там якісь свої інтереси тощо. Чи буде це 5 січня – 25 січня, чи це буде 10 січня – 5 лютого, не так вже й важливо, насправді”, — додав він.

Нагадаємо, раніше представник України в Тристоронній контактній групі перший президент України Леонід Кравчук заявляв, що Росії “набридла” війна на Донбасі, а українська делегація в ТКГ може спробувати налагодити перші контакти з громадянським суспільством ОРДЛО в режимі відеоконференції.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE