Politerno > Україна і світ > Україна підготувала новий План звільнення Донбасу. Подробиці

Україна підготувала новий План звільнення Донбасу. Подробиці

  • 13 Листопада, 2020
  • 845 Переглядів
  • 0

Україною підготовлено нові деталі до запропонованого в Тристоронньої контактній групі Плану дій щодо врегулювання ситуації в Донбасі.

Як пише “Інтерфакс-Україна” з посиланням на джерело, близьке до переговорів радників нормандської четвірки, нові деталі включають передачу Україні контролю над кордоном і повну демілітаризацію ОРДЛО.

 

Відзначається, що мова йде про максимально докладно проробленої процедури передачі контролю над кордоном українській стороні.

Моніторити процес буде ОБСЄ з метою забезпечення довіри до заходів. Вже на першому етапі ОБСЄ повинна забезпечити максимальний контроль над кордоном. Паралельно буде створена спеціальна підгрупа в ТКГ для обробки процедури відновлення Україною контролю над кордоном. Цей контроль повинен бути забезпечений до початку виборчої кампанії в органи місцевого самоврядування в ОРДЛО за українським законодавством.

Ключовою складовою українського мирного плану є повна демілітаризація ОРДЛО.

“Це головна передумова подальшого політичного процесу, адже нормальне політичне життя неможлива у військовому таборі”, – відзначило джерело.

Демілітаризація включає висновок найманців і важкого озброєння, роззброєння, демобілізацію всіх комбатантів з боку проросійських сил. Цей процес буде узгоджений з процесом повернення підрозділів Збройних сил України в місця постійної дислокації.

Важливим елементом плану є повний доступ місії ОБСЄ до всієї тимчасово неконтрольованої урядом України території, як і передбачено мандатом місії.

“ОБСЄ повинна забезпечити по всій території Донбасу недопущення вакууму безпеки в процесі демілітаризації, а згодом – допоможе провести чесні і демократичні вибори. Для цього пропонується створити спеціальний підрозділ чисельністю до 1500 осіб професійних поліцейських в складі СММ ОБСЄ”, – вказав співрозмовник.

План також передбачає впровадження моделі перехідного правосуддя: чіткі правила притягнення до відповідальності підозрюваних у тяжких злочинах, деталі амністії і систему захисту прав людини.

Ухвалення відповідного законодавства має синхронізуватися з відміною низки указів президента Росії, зокрема, про спрощений порядок надання громадянства РФ жителям ОРДЛО.

План також передбачає повернення майна власникам – українським фізичним і юридичним особам, якому передуватиме проведення міжнародного аудиту нинішнього стану активів. Таке повернення повинен передувати всім іншим крокам в економічній площині, як і передбачено відповідним рішенням РНБО України.

Як відомо, глава делегації України в Тристоронньої контактній групі і перший президент України Леонід Кравчук заявив, що підготовлений українською стороною “План спільних кроків” для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE