Politerno > Україна і світ > Держслужбовці складатимуть іспит з української мови, але не всі

Держслужбовці складатимуть іспит з української мови, але не всі

  • 3 Січня, 2021
  • 1331 Переглядів
  • 0

В Україні державних службовців та осіб, які набувають громадянства зобов’яжуть складати іспит з української мови. Проте є винятки.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі каналу “Україна 24”.

За словами мовного омбудсмена, насамперед іспит на знання державної мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу. Йдеться про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, очільників держпідприємств тощо.

“Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов’язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії — це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави.

Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть (мовний іспит – ред.), принаймні у 2021 році. Можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури”, – зазначив Кремінь.

Нагадаєсмо, в Україні з 16 січня 2021 року вступить у силу 30 ст. мовного закону, яка зобов’язує усіх постачальників послуг комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло окреме прохання споживача про інше.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE