Politerno > Україна і світ > “Прийшов час це зробити”: розпочався флешмоб щодо відмови від російської мови

“Прийшов час це зробити”: розпочався флешмоб щодо відмови від російської мови

  • 23 Лютого, 2022
  • 1190 Переглядів
  • 0

На тлі російської агресії українці відмовляються від російської мови, діляться порадами, як це краще зробити та розповідають власні історії переходу на українську.

Флешмоб розпочався після фейсбук-допису відомого архітектора Слави Бальбека, який протягом 38 років спілкувався російською, однак зараз вирішив повністю перейти на українську мову. 

 

Пост виявився настільки популярним, що люди почали масово наслідувати приклад архітектора.

“Українська правда. Життя” зібрала низку історій людей, які переходять на українську.

“Відтепер намагаюсь розмовляти українською. Якщо чесно, читання легше дається українською, а от висловлюватись важче, але я буду намагатись” – пише Юлія Беляєва.

“Мені соромно через те, в якій країні (Росії – ред.) я народилась. І я не розумію, як можна продовжувати там жити. Звикаю до переходу на українську мову. Потрошки” – зазначила в дописі Аліна Глазова.

“З сьогоднішнього дня у мене немає російської клавіатури в моїх гаджетах та комп’ютерах.Також буду спілкуватись лише українською мовою”, – каже Олександр Ненашев.

“Від сьогодні повністю переходжу на українську. Вже давно спілкуюся нею в публічній сфері, тепер буду підтягувати побутову. 

Не хочу мати нічого спільного з країною-ворогом. Нічого. Навіть попри російське прізвище”, – висловився музичний оглядач Пилип Пухарєв.

“Ото слухаю те всрате шапіто і знову розумію, шо ну його на..й говорити російською.

Хоч я її і знаю краще. хоч вона мені майже все життя була рідною”, – не приховує емоцій Маша Роза.

А засновниця платформи бігового фандрейзингу Kind Challenge Тетяна Гриньова написала:

“Знаю, що моя мова не ідеальна, – але принаймні у соцмережах, у публічному просторі, із командою (до речі, я єдина у Kind Challenge говорила російською!) – з чогось треба починати. 

Розумію, що від мого такого рішення користі не багато, що я – крапля в океані, але з таких крапель і складається океан”.

Українська телеведуча та засновниця “Дикого Театру” Ярослава Кравченко розповіла, що була вимушена вивчити російську мову при переїзді до Києва:

“Російську мені довелось вивчити в 2000. Щоб вижити. Мені 13, я приїхала в Київ, спортінтернат. Говорити “сільською” можна було, але для цього потрібні були сили. Київ-2000 був суворим. Сил у мене не було. Тому я, як дитина, пристосовувалась до оточення. Брала уроки у викладачки, і практикувала з подружкою Дашкою з Донецьку. Я її вчила українській, а вона мене російській”, – розповідає вона.

Свою історію з російською мовою має також відомий в Україні фонд “Таблеточки”, який допомагає онкохворим дітям та їхнім батькам. 

“У 2017 році я прийшла у Таблеточки. Одним із перших моїх завдань було повністю перевести комунікацію на українську. На це пішло понад пів року. Зараз вже важко уявити, що Таблеточки спілкувалися російською, але то були такі часи”,розповідає комунікаційниця фонду Ганна Юровицька, яка долучилася до флешмобу.

Флешмоб також підтримали популярні у соцмережах українці: кулінарний експерт Євген Клопотенко, ведучий “Телебачення Торонто” Майкл Щур, блогер Віталій Чепинога та інші:

“Хоча б через цей феномен Україну варто вважати непереможною. У стрічці українців немає паніки, там є багато підтримки і любові.

Ну і хіба тепер, як і раніше, вважаємо, що музиканти, кухарі, кінозірки мають бути поза політикою?” – написав Клопотенко.

Нагадаємо, члени Радбезу РФ на камеру висловилися за визнання незалежності окупованих агресором ОРДО і ОРЛО, а президент РФ Володимир Путін заявив, що ухвалить рішення 21 лютого.

Президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання ОРДЛО.

Видавши укази про визнання ОРДЛО, президент Росії Володимир Путін дозволив направити на схід України російські війська нібито “для підтримки миру”.

На засіданні Держдуми РФ 22 лютого депутати ратифікували договори “про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу” з самопроголошеними “ДНР” та “ЛНР”.

Компанія СКМ олігарха Ріната Ахметова сплатить наперед податків на суму 1 млрд грн.

Уряд США запроваджує фінансові санкції проти двох російських банків, олігархів та шляхів погашення державного боргу РФ.

Президент Володимир Зеленський анонсував підписання указу про призов військовослужбовців запасу через збільшення військової загрози з боку Росії.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш зазначив, що війська РФ, розміщені без дозволу України на території Донецької та Луганської областей – не є миротворцями.

Народні депутати пропонують Раді національної безпеки і оборони ввести на 10 років санкції проти депутатів Держдуми РФ, російських політиків та чиновників, причетних до визнання ОРДЛО.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна не говорить про виготовлення ядерної зброї. Україна має змогу призвати 36 тисяч резервістів у випадку нападу Росії.

Увечері, 22 лютого, більше тисячі жителів Маріуполя вийшли на пакцію проти вторгнення Росії з гаслами “Маріуполь – це Україна”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE