Politerno > Україна і світ > Жодних даних щодо винних: п’ять країн виступили із заявою в річницю катастрофи літака МАУ в Ірані

Жодних даних щодо винних: п’ять країн виступили із заявою в річницю катастрофи літака МАУ в Ірані

  • 8 Січня, 2021
  • 746 Переглядів
  • 0

П’ять країн – Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція – вимагають у Тегерану надати повне та всебічне пояснення подій та рішень, які призвели до катастрофи літака МАУ в небі над столицею Ірану.

Про це йдеться у заяві цих 5 країн до роковин трагічної дати збиття літака рейсу PS752, повідомляє Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих та висловлюємо щирі співчуття всім, хто оплакує жертви трагедії PS752. Ми поділяємо горе сімей, родичів та друзів, які втратили близьких. Ми терміново закликаємо Іран надати повне та всебічне пояснення подій та рішень, які призвели до цієї жахливої авіакатастрофи, включаючи конкретні дії для того, щоб це більше ніколи не повторилося», – наголошується в заяві.

Також підкреслюється, що ці п’ять країн «притягнуть Іран до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечать виплату компенсацій Іраном в повній мірі сім’ям загиблих та постраждалим державам».

За словами заступника українського генпрокурора Гюндуза Мамедова, офіційний Київ досі не отримав інформацію про фігурантів справи збитого Boeing. При цьому на переговорах Іран на словах підтвердив, що є шестеро підозрюваних.

Однак в офіційній переписці жодних даних щодо фігурантів Офіс генерального прокурора не отримав. Немає даних про їхні посади, повноваження та обов’язки, а також рівні причетності і відповідальності.

“Іран посилається на військову таємницю. Хоча міжнародне право зобов’язує надавати якнайповнішу інформацію в рамках кримінального провадження”, – додав Мамедов.

8 січня 2021 року виповнюється рік, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн – Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Нагадаємо, напередодні Нового року стало відомо, що Іран виплатить по 150 тисяч доларів родинам жертв катастрофи літака “Міжнародних авіаліній України” під Тегераном у січні цього року.

31 грудня Іран передав Україні проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ над Тегераном.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE