Politerno > Україна і світ > “Україна проти Росії”: ЄСПЛ виніс перше рішення щодо Криму

“Україна проти Росії”: ЄСПЛ виніс перше рішення щодо Криму

  • 14 Січня, 2021
  • 505 Переглядів
  • 0

Європейський суд з прав людини визнав прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини у окупованому Криму у справі “Україна проти Росії”.

Про це оголосив суд у четвер на слуханнях у Страсбурзі, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

 

Про позитивне рішення суду повідомив також урядовий уповноважений у питаннях ЄСПЛ Іван Ліщина.

Документи суду, що є у розпорядженні “Європейської правди”, свідчать, що Суд визнав скаргу України “частково прийнятною”. Втім, переважна більшість статей, за якими Україна звинувачує РФ у здійсненні системних порушень прав людини у Криму, визнані прийнятними для розгляду по суті.

У тому числі, будуть розглянуті звинувачення щодо неналежного нерозслідування Росією вбивств; щодо практики незаконного позбавлення волі та негідного поводження з людьми;  переслідування неросійськомовних ЗМІ та обмеження освіти іншими мовами ніж російська; залякування та переслідування релігійних лідерів; автоматичного надання російського громадянства; обмеження вільно пересування кримчан на материкову Україну тощо.

Суд відхилив як неаргументовані лише звинувачення України щодо того, що Росія після окупації Криму встановила там  “адміністративну практику щодо вбивств/розстрілів”.

Окремо Суд відзначив, що Росія здійснювала “фактичний контроль” на території Криму з 27 лютого 2014 року, тобто ще до здійснення незаконної анексії окупованого нею півострова.

На підставі ухваленого рішення ЄСПЛ має розглянути по суті всі пункти звинувачень  України щодо РФ.

Нагадаємо, на почаьтку грудня Генасамблея ООН схвалила оновлену посилену резолюцію України “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна”.

На початку січня стало відімо, що якщо найближчими місяцями не пройдуть рясні дощі, Крим може залишитися зовсім без води, хоч поки що кримчани і отримують воду за графіком.

У Ростові-на-Дону засудили трьох кримських татар до 13-18 років колонії суворого режиму за звинуваченнями в тероризмі на релігійній основі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE