Politerno > Україна і світ > Звільнена голова делегації в ПАРЄ Ясько каже про тиск з ОП і “попередження” від колег

Звільнена голова делегації в ПАРЄ Ясько каже про тиск з ОП і “попередження” від колег

  • 14 Січня, 2021
  • 979 Переглядів
  • 0

Ексголова делегації України в ПАРЄ, народна депутатка від “Слуги народу” Єлизавета Ясько отримувала “попередження” через свої голосування від колег по фракції, керівництва Офісу президента та Верховної Ради.

Про це Єлизавета Ясько заявила у коментарі “Радіо Свобода“.

Ясько розповіла про співпрацю “Слуги народу” із фракцією “Опозиційна платформа – За життя” під час голосувань і про вплив проросійських поглядів на роботу делегації в ПАРЄ.

Депутатка заявила, що тиск на неї почався після того, як вона не голосувала за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки, а також за представників Верховної Ради у конкурсній комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

“По САП там же ж були кандидати, яких конкретно пропихували “ОПЗЖ” з моїми колегами зі “Слуг народу”, вони всі були зацікавлені самі, щоб захищати цю корупцію, а не, навпаки, боротися за те, щоб не було корупції.

Ось після всього цього в мене були такі різні попередження, дружні поради від різних сторін. Це й колеги по фракції, і конкретно керівництво Офісу президента, високопосадове, назвемо це так, керівництво, там є різні люди. І також керівництво Верховної Ради”, – зазначила Ясько.

На запитання, чи погоджував її звільнення голова Офісу Андрій Єрмак, Ясько зазначила: “Не буду це коментувати. Водночас скажу: за декілька днів до звільнення мав місце прямий тиск на мене з будівлі, де нині працює Андрій Єрмак”.

Вона зазначила, що про звільнення була попереджена заздалегідь – якщо не припинить вести “антидержавну діяльність”.

“Причина мого усунення – проукраїнська позиція і тверді переконання з актуальних питань. Наприклад те, що парламент перестав ухвалювати рішення на користь суспільства. Але напрочуд швидко голосує законопроекти та кадрові рішення, де є корупційний інтерес чи лобістські призначення. Я за ці речі не голосувала і мене багато разів «попереджали»: від «дружніх» порад до тиску. Крім того, у парламенті немає бажання ставити на голосування жорсткий варіант постанови ВР по Криму і по подіях у Білорусі”, – додала вона.

“Якщо подивитися, які конкретні, наприклад, голосування: як за журі по САП, як, наприклад, постанова по Криму, по Другій світовій війні, всі ідеологічні питання – там дуже сильно прослідковується, які фракції не йшли, які фракції були враховані, і, як правило, виходить у результаті, після співпраці з представниками “ОПЗЖ”, дуже нейтральна, “ніяка” постанова, яка насправді йде разом із російським наративом. Це, якщо один приклад наводити.

Якщо говорити про конкретно діяльність нашу в міжнародних майданчиках, то там, на жаль, у нас комітет, ми, якщо нам треба говорити про Росію-агресора, це дуже часто відбувається через тиск, різні політичні союзи, ну викреслюємо просто питання, пов’язані з Росією, тому що це комусь невигідно.

У фракції досить багато людей, яких зараз або перекупили, або вони віддали свої цінності за якісь там швидкі “дивіденди”.

Тут можна говорити у тому числі про деяких членів делегації ПАРЄ, які зараз раптом почали казати, що ми не можемо виходити з порядком денним антиросійським, треба шукати компроміси, треба розуміти, як спілкуватися з агресором. Такого раніше не було”, – стверджує нардепка.

Ясько вважає, що нова голова делегації ПАРЄ Марія Мезенцева “стала інструментом чиїхось брудних ігор театральних”.

У свою чергу, заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, розповіла, що призначення Мезенцевої було ініціативою винятково “Слуги народу”: 8 “слуг народу” підтримали Мезенцеву і 3 – Ясько.

Кравчук не захотіла коментувати заяви Ясько: “Я переживаю за обличчя нашої делегації загалом, за те, щоб у нас була нормальна робота. Тому я не буду до такого конфлікту опускатися, бо це не робить обличчя нашій делегації загалом. Коли немає вже можливості підігрівати конфлікт на рівні делегації, то, очевидно, шукають якісь політичні заяви. Я не бачу сенсу коментувати їх по суті, бо це є неправда, те, що говорить пані Ліза”.

Як відомо, українська делегація в ПАРЄ 11 січня ухвалила рішення припинити повноваження Єлизавети Ясько на посаді голови делегації. Новим її керівником стала народна депутатка від “Слуги народу” Марія Мезенцева. Останню підтримали колеги по фракції (10 голосів), ОПЗЖ (2 голоси) і “За Майбутнє” (1 голос).

Ясько обіймала цю посаду з 20 вересня 2019 року.

Євгенія Кравчук пояснила це зміною стратегії для подолання нових викликів: “Нам потрібно буде не лише акцентувати на тому, хто ворог, але і дбати про те, що хоче друг”.

Нагадаємо, наприкінці січня 20120 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій визнала Росію «стороною Мінських домовленостей».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE