Politerno > Україна і світ > Сенат США схвалив кандидатуру Блінкена на посаду держсекретаря

Сенат США схвалив кандидатуру Блінкена на посаду держсекретаря

  • 26 Січня, 2021
  • 594 Переглядів
  • 0

Байден і Блінкен

Сенат США підтримав кандидатуру Ентоні Блінкена на посаду державного секретаря, який давній соратник 46-го президента Джо Байдена.

Засідання Сенату транслювалося в YouTube.

Під час слухань Блінкен заявив, що США будуть серйозно ставитися до викликів з боку Росії, однак адміністрація Байдена планує продовжити стратегічний договір з Москвою про скорочення ядерного озброєння (СНО-3).

Також він висловився про необхідність перегляду зовнішньої політики США, яка проводилася адміністрацією попереднього президента Дональда Трампа, включно з виходом з ядерної угоди з Іраном.

Після очолення Держдепу Блінкену, крім продовження угоди СНО-3 з РФ та відновлення ядерної угоди з Іраном, доведеться зайнятися:

  • відновленням відносин з союзниками, які були багато в чому ослаблені під час президентства Трампа;

  • поверненням США до активної роботи у ВООЗ та Паризькій кліматичній угоді;

  • аналізом угод США з “Талібаном” щодо врегулювання в Афганістані;

  • вивченням можливості допомоги іншим країнам вакциною від коронавірусу;

  • пошуком нових підходів до Північної Кореї.

58-річний Блінкен був радником Байдена за часів адміністрації Барака Обами, коли той був віцепрезидентом.

Блінкен після служби в якості радника віцепрезидента був підвищений до заступника держсекретаря при президенті Бараку Обамі.

Минулого тижня слухання Блінкена перед комітетом із закордонних справ Сенату пройшли безперешкодно, і демократи, і республіканці висловилися позитивно.

Довідково: Ентоні Блінкен неодноразово заявляв, що США ніколи не визнає незаконної анексії Криму Росією і жорстко критикував Кремль за військове вторгнення на Донбас. Ще в 2014 році він переконував, що міжнародна ізоляція Росії «має велике значення». «Один зі способів, за допомогою якого президент Путін демонструє свою силу, — геополітичний вплив, який може мати Росія. Тому політичне виключення Росії з міжнародного співтовариства та її політична ізоляція істотно зменшують цю силу», — заявив Ентоні Блінкен. Він був переконаний, що такі країни, як Росія та Китай, виграли від перебування Дональда Трампа на посаді президента. «Ми бачимо спад демократії, і автократії від Росії до Китаю намагаються використати наші труднощі», — сказав Блінкен в інтерв’ю CBS News.

У 2017 році у своїй колонці для The New York Times він закликав адміністрацію Дональда Трампа надати Україні летальну зброю. За його словами, американська протитанкова зброя змусить Путіна замислитися, чи варто піднімати градус ескалації на Донбасі або ж, «іще гірше, захопити ще одну частину території країни». Проте Ентоні Блінкен наголошував, що постачання зброї має стати доповненням до інших заходів боротьби з агресією Кремля: дипломатії, санкцій проти Росії, підтримки реформ в Україні та підготовки українських військових.

Нагадаємо, президент США Джо Байден назвав номінантів на посади у Державний департамент, серед яких ветеранки дипломатичної служби Венді Шерман та Вікторія Нуланд.

Раніше ми повідомляли, що новообраний президент США Джо Байден визначився з кандидатурами на ключові посади в адміністрації президента. Байден призначив Ентоні Блінкена на посаду державного секретаря.

Джо Байден особисто представив членів адміністрації, склад якої він сформує після офіційного приходу до влади.

22 січня республіканка Марджорі Грін внесла до Конгресу США подання про імпічмент новообраному президентові Джо Байдену.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE