Politerno > Україна і світ > ВАКС арештував 674 млн компаній, які ймовірно належать контрабандисту Альперіну, – ЗМІ

ВАКС арештував 674 млн компаній, які ймовірно належать контрабандисту Альперіну, – ЗМІ

  • 2 Березня, 2021
  • 658 Переглядів
  • 0

НАБУ спільно з ДФС і ДПС в Одеській області розкрили схему необґрунтованого повернення ПДВ на суму 674 млн грн компаніям, що за деякими даними належать структурам бізнесмена Вадима Альперіна.

У ході розслідування було проведено 39 обшуків складських приміщень з грудня 2020 по лютий 2021 рр.

 

Як виявилося, на складах були відсутні товари, які повинні бути там за документами, а самі приміщення були просто непристосовані для їхнього зберігання. Тому підстав для відшкодування компаніям ПДВ не існує, йдеться в офіційному повідомленні НАБУ.

Детективи розслідують цей епізод із серпня 2020 року. Інформація, зібрана НАБУ в межах розслідування, стала вагомою підставою для відстоювання інтересів держави в судових процесах щодо повернення і раніше незаконно відшкодованого ПДВ на суму близько 300 млн грн. Після першої хвилі обшуків у кінці 2020 року одна з компаній відмовилася від бюджетного відшкодування на 87 млн грн.

Йдеться про діяльність понад 20 компаній, підконтрольних структурам, близьким до бізнесмена Вадима Альперіна, що налагодив, за даними ЗМІ, корупційну схему, яка дозволяла йому необґрунтовано отримувати відшкодування ПДВ з державного бюджету.

Також стало відомо, що Вищий антикорупційний суд за клопотанням НАБУ та САП арештував 674 мільйони гривень на рахунку в Держказначействі, що призначалися для незаконного відшкодування податку на додану вартість.

Нагадаємо, 24 листопада 2017 року Альперіна затримали детективи НАБУ при спробі дати хабар співробітникові Бюро в розмірі 800 тис. доларів. Печерський суд Києва заарештував Альперіна на два місяці, призначивши заставу в розмірі 21 млн грн, але Апеляційний суд зменшив заставу до 141 тис. грн, і Альперін вийшов на свободу.

26 листопада 2020 року НАБУ затримало заступника начальника Київської міської митниці ДФС Сергія Тупальського, а згодом і ще 10 осіб за підозрою у вчиненні злочинів, пов’язаних із порушенням митного законодавства.

27 листопада НАБУ затримало одеського бізнесмена Вадима Альперіна, коли він прийшов на допит до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

29 листопада 2020 року Вищий аникорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 70 млн грн застави Вадиму Альперіну, якого підозрюють в організації схеми із розмитненням імпортованих товарів за заниженими цінами.

У травні того ж року Вищий антикорупційний суд не продовжив дію обов’язків підозрюваного в організації контрабандних схем на митниці одеського підприємця Вадима Альперіна.

Президент Володимир Зеленський називав його одним з хрещених батьків контрабанди в Україні.

Також ми повідомляли, що Вадим Альперін керував поширенням у ЗМІ дискредитаційних матеріалів щодо слідчих ГУ ДФС у Сумській області та ініціював їх кримінальне переслідування. 

Прокуратура Києва наприкінці 2017 року нібито викрила конвертаційний центр, який пов’язували з Вадимом Альперіним. У грудні того ж року суд зобов’язав повернути їх формальним власникам та коли вони прийшли забирати гроші, виявилося, що 272 тис дол є фальшивими. Згодом з’ясувалося, що гроші зберігалися у приміщенні прокуратури — просто в мішках.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE