Politerno > Україна і світ > “Американський народ вшановує всіх тих вірмен, які загинули в геноцид”, – Байден

“Американський народ вшановує всіх тих вірмен, які загинули в геноцид”, – Байден

  • 24 Квітня, 2021
  • 811 Переглядів
  • 0

Президент Сполучених Штатів Джо Байден офіційно визнав, що систематичне вбивство і депортація сотень тисяч вірмен Османською імперією понад століття тому були геноцидом.

Про це йдеться в його заяві, опублікованій на сайті Білого дому.

Починаючи з 24 квітня 1915 року, після арешту вірменської інтелігенції та лідерів громад у Константинополі османською владою, 1,5 мільйони вірмен були депортовані та вбиті, — йдеться у заяві.

За його словами, більшість з тих, хто вижив, були змушені шукати нові будинки в усьому світі, зокрема і в США. Він зазначає, що за десятиліття вірменські іммігранти збагатили Сполучені Штати “незліченними способами”.

“Американський народ вшановує всіх тих вірмен, які загинули в геноциді, що розпочався цього дня 106 років тому”, — додав Байден.

Hromadske нагадує, що Байден пообіцяв визнати геноцид, ще будучи кандидатом в президенти. Цей крок може ускладнити і без того напружені відносини з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом, писало “Радіо Свобода”.

Законодавці та вірмено-американські активісти лобіювали, щоб Байден зробив заяву перед Днем пам’яті жертв геноциду вірмен, який відзначають 24 квітня. Попередники Байдена уникали використовувати термін “геноцид” в контексті цього моменту історії.

Головне фото: Вірменський інститут-музей геноциду поширив фото 1915 року, на якому зображено останки жертв різанини у вірменському селі в долині Муш



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE